Proč musíme mít mezi výstavami zavřeno?

 

Naše galerie funguje v tzv. výstavních cyklech, podobně jako v případě budov Národní galerie Praha. Po skončení uplynulé výstavy jsme tedy v půli března hlavní sídlo galerie PLATO uzavřeli, abychom mohli deinstalovat starou a instalovat nové výstavy. Ačkoliv se proces vždy snažíme maximálně zefektivnit a období, kdy je galerie zavřená, co nejvíce zkrátit, stejně si tato fáze vyžádá svůj čas.

Prostor našeho sídla je v kontextu podobných galerií poměrně velký (jde o větší výstavní plochu než v Galerii Rudolfinum) a pro instalaci náročný: má 89 oken, součástí stavby není podpůrný systém pro instalaci rozměrnějších děl, kvůli vnitřnímu zateplení nelze snadno využívat zdi a nemáme adekvátní depozitář ani dílnu. Z velké části navíc nepřivážíme hotová umělecká díla, která bychom „jen“ nainstalovali do prostoru. Projekty často vznikají na míru přímo u nás v galerii.

Současný trend v muzeích umění a galeriích je takový, že vzniká méně projektů s delší dobou trvání, ale také s většími nároky na přípravu a produkci. Aktuálně připravovaný projekt Klíčové dírky například bude fungovat celé dva roky.

Záleží nám na tom, abyste s každou novou výstavou vstupovali do jiné atmosféry a děkujeme vám za pochopení a trpělivost. První dvě ze tří plánovaných výstav zahájíme 24/4, kdy část výstavních prostor opět zpřístupníme. Ve zbytku galerie pak bude probíhat instalace třetí výstavy, jejíž vernisáž plánujeme na 22/5.

 
Foto (c) Martin Polák, PLATO