Kino-pátek:

Historická trilogie Adély Babanové

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

V českém znění, celkem 63 minut

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Krátkometrážní filmy a video umělkyně Adély Babanové Neptun (2018, ČR/D), Odkud spadla letuška (2014, ČR) a Návrat do Adriaportu (2013, ČR).

Neptun (2018, 38 min)
experimentální hraný film, čb, koprodukce ČR / Německo

Film je fantaskní interpretací skutečné události, tzv. Operace Neptun, která se odehrála na Černém jezeře na Šumavě v roce 1964. StB tehdy potopila na dno jezera bedny s údajnými nacistickými materiály, aby je pak před zraky televizních kamer „náhodou“ objevila. Masivní dezinformační kampaň namířená proti Západnímu Německu je ve filmu Neptun posouvána a dále manipulována ve prospěch nového fiktivního příběhu. Film prostřednictvím hraných scén i původních archivních záběrů rozklíčovává mechanismus a magii lži.

Režie: Adéla Babanová
Námět a scénář: Džian Baban
Kamera: Lukáš Hyksa
Hrají: Gabriela Míčová, Jiří Vyorálek, Tomáš Petřík, Ladislav Hampl, Martin Ryšavý

Odkud spadla letuška (2014, 12 min)
hrané video, ČR

Fiktivní rozhovor s letuškou Vesnou Vulović, která v roce 1972 přežila jako jediná z posádky pád letadla u České Kamenice, se odehrává v nemocničním pokoji za přítomnosti lékaře (poslední filmová role Vladimíra Brabce) a vyšetřovatele. Rozhovor Vesny s oběma muži se stává jakýmsi procvičováním její ztracené paměti. Výsledkem je však nenápadná manipulace člověka bez paměti, který se jednou provždy musí spolehnout na informace od cizích lidí.

Scénář: Džian Baban
Režie: Adéla Babanová
Kamera: Jakub Halousek
Hrají: Réka Derzsi, Vladimír Brabec, Tomáš Petřík

Návrat do Adriaportu (2013, 13 min)
hraný dokument, ČR

Námět filmu se opírá o skutečný stavební projekt podzemního železničního tunelu z Českých Budějovic na Jadran, jehož studie vznikla v Československu koncem 70. let minulého století. Ve filmu se však tento nerealizovaný projekt stává skutečností. Materiál z ražby tunelu je použit na vytvoření umělého ostrova v Jaderském moři s názvem Adriaport. Ostrov Adriaport je suverénním československým územím a v létě roku 1980 se tam rozjedou první vlaky s českými turisty. Sen o svobodě a štěstí v době temné normalizace však nemá dlouhého trvání.

Scénář: Džian Baban, Vojtěch Mašek
Režie: Adéla Babanová
Kamera: Jakub Halousek
Hrají: Dalimil Klapka, Tomáš Petřík, Filip Kaňkovský, Jiří Dvořák, Jana Voňková, Vladimír Tvrzník

Adéla Babanová (1980) vystudovala AVU, Nová média a absolvovala stáž na ENSBA v Paříži. Od roku 2008 úzce spolupracuje se svým bratrem Džianem Babanem, který je rovněž autorem filmové hudby většiny společných filmů, a také s filmovým producentem Tomášem Vachem. Filmy Adély Babanové jsou zastoupeny např. ve sbírkách FRAC Normandie Caen a Galerie Hlavního města Prahy. Adéla Babanová je zastoupena galerií Zahorian & Van Espen.