Komentovaná prohlídka:

Prohlídka autorského interiéru nového sídla

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná

PLATO, Porážková 26

Kapacita 30 osob

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Jaký je koncept vnitřního vybavení našeho nového sídla? Jak vznikal autorský nábytek? A proč hydroponie? Odpoledne s architektkou a autorkou interiéru Yvette Vašourkovou.

Architektka Yvette Vašourková je autorkou návrhu vnitřního mobiliáře nově zrekonstruovaných městských jatek. Podle jejího návrhu se zrealizoval nábytek, který vznikl z ohýbaných trubek , dále navrhla druhy rostlin, které nás budou obklopovat. Součástí jejího řešení je i hydroponické pěstování salátů v kavárně.

„Pro nově vzniklou instituci jsme se rozhodli vytvořit originální sérii nábytku vycházející z místní tradice. Všechny výrobky vznikaly v moravském regionu s cílem navázat na prvorepublikové řemeslo. Stoly, židle i křesla jsou vytvořeny z ohýbaných chromových trubek a modifikovaných desek vyrobených z recyklátů. Pro PLATO tak vznikla série unikátních výrobků.“

„I přesto, že budova bývalých jatek má dnes novou roli dedikovanou umění, vnímali jsme jako podstatné zachovat v původních prostorech určitou formu potravinové produkce. Do prostoru kavárny byla instalována pěstírna zeleniny – hydroponická stěna, která je schopna vyprodukovat 900 bylinek a salátů měsíčně za minimální náklady na vodu a energie. Veřejnost tak díky kavárně bude mít možnost ochutnat saláty vypěstované přímo v prostorách galerie nebo si vypěstovanou zeleninu odnést domů.“

YV

Yvette Vašourková absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, obor Architektura a územní plánování v roce 2001. Poté pokračovala v postgraduálním studiu na Berlage Institut v Rotterdamu Nizozemí (2005–2007), kde se věnovala tendencím současného urbanismu. Je zakládající členkou Centra pro středoevropskou architekturu a současně partnerem MOBA studia, které založila spolu s Igorem Kovačevićem. V roce 2016 byli nominováni na cenu Architekt roku za oživení Negrelliho viaduktu. Mezi její projekty patří například architektura výstavy na UNES-CO 16. benátském bienále architektury v roce 2018 pro umělkyni Kateřinu Šedou, se kterou spolupracovala také na projektu Herzlich Willkommen! realizovaném v roce 2021 v dolnorakouském Heinfeldu. Kromě vlastní praxe se věnuje výuce, v současnosti vede ateliér na mezinárodní škole architektury Archip v Praze. V roce 2019-2020 byla hostující pedagožkou na École Spécial d´Architecture v Paříži. Jako externí kritička je zvána na školy v ČR a v zahraničí např. na VŠUP a AVU v Praze, na ETH v Curychu nebo TU v Berlíně.