NORMA je festival autorského divadla a současného umění, který se od roku 2015 koná v Ostravě. Festival pořádají galerie města Ostravy PLATO a pražské divadlo Studio Hrdinů.

NORMA

csen

Festival NORMA:

Marguerite Duras: Bolest (CZ)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Autor: Marguerite Duras
Překlad: Anna Kareninová
Adaptace: Jan Horák a Ladislav Babuščák
Režie: Ladislav Babuščák
Dramaturgie: Jan Horák
Kostýmy: Tereza Hrzánová
Hudba: Natálie Pleváková
Pohybová spolupráce: Markéta Vacovská
Asistentka režie: Anna Mášová
Hraje: Anita Krausová

Vstupenky

 

Inscenace divadla Studio Hrdinů. Výjimečně citlivě vykreslený portrét ženy, která v masovém šílenství konce války zachraňuje lidstvo v podobě snahy o záchranu jednoho člověka.

Stylisticky strohý, nepatetický deníkový zápis o čekání na návrat muže z koncentračního tábora zrcadlí archetypální drama. Marguerite Duras nutí člověka přehodnotit pojem lidskosti. Přes jednoduché, ale silné dramatické vyprávění podává svědectví o důležitosti determinace, empatie a souvztažnosti v časech, kdy je zla tolik, že za ním přestáváme vidět konkrétní tváře lidských bytostí stejných, jako jsme my. I proto je tento sedmdesát let starý text dnes znovu víc než aktuální.

Pražské Studio Hrdinů lze zařadit mezi přední česká divadla. Divadlo i jeho inscenace získaly Cenu divadelní kritiky, Cenu Alfréda a Cenu Divadelních novin. V současné době lze výjimečnost Studia Hrdinů spatřovat především v novátorském propojování divadelního a výtvarného jazyka, ve vyhledávání a inscenování nedramatických textů či vzniku autorských inscenací. Velkou předností Studia Hrdinů je také značně nedivadelní prostor Veletržního paláce, ve kterém působí.

 
foto Patrik Borecký