Tisková zpráva:

TISKOVÁ INFORMACE: Autorský vánoční strom na zahradě PLATO

Kontakt pro média
Dita Eibenová
dita.eibenova@plato-ostrava.cz
+420 739 678 915

 

Vernisáž autorského vánočního stromu v galerii PLATO

Ostravská městská galerie PLATO již po deváté připravila vánoční instalaci. Pro letošní autorský vánoční strom oslovila Lívii Škutovou. Umělkyně svůj Vánoční strom pro městská zvířata propojila s aktuální výstavou galerie Uprchlá, našel skrýš, stále uniká, pro kterou vytvořila speciální pletenou kolekci zvířecích oblečků a šitých pelechů.

Exteriérovou instalaci představující mrtvý strom obrostlý lišejníky s nainstalovanými keramickými krmítky v barvách lišejníku situovala na zahradu PLATO poblíž vodního biotopu (jezírka).

Na vernisáži budu mít i zelenohnědý ‚kostým‘, který si ušiju, ale jen pro mě, abych nezmrzla a abych připomínala více lišejník než člověka.“ Umělkyně uvaří návštěvnictvu v kotlíku na ohni punč.

Zahájení se uskuteční ve středu 6. prosince v 18 h. Předcházet mu bude ve stejný den mimořádně zařazená komentovaná prohlídka budovy s historikem a památkářem Martinem Strakošem (v 17 h), kterou PLATO zařadilo u příležitosti letošního ocenění Národního památkového ústavu za konverzi jatek. Návštěvníci se budou moci v rámci výstavy uvnitř galerie nechat ostříhat v Holubím kadeřnictví od profesionálního barbera a aktivisty za práva holubů Fukiho.

Středa 6. prosince 2023
PLATO, Porážková 26, Ostrava
17 h Komentovaná prohlídka budovy s historikem a památkářem Martinem Strakošem
18 h Vernisáž autorského vánočního stromu Lívie Škutové
16–20 h Holubí kadeřnictví

Vstup volný

 

12

Lívie Škutová (c) Dominika Goralska, PLATO
Ilustrace Lívie Škutové k autorské vánoční instalaci