Vernisáž a komentovaná prohlídka s historikem:

Lívie Škutová: autorský vánoční strom & prohlídka budovy

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vstup volný

 

Zahájení vánoční instalace, kterou letos připravila umělkyně Lívie Škutová a věnovala ji městským zvířatům. Komentovaná prohlídka budovy s historikem a památkářem Martinem Strakošem. Punč. Po celý večer Holubí kadeřnictví.

17 h
Komentovaná prohlídka budovy s historikem a památkářem Martinem Strakošem
Stavba byla letos v listopadu oceněna Národním památkovým ústavem v kategorii „konverze památek“ a získala také Cenu ředitelky Národního památkového ústavu. Stavba získala řadu dalších architektonických cen.

18 h
Vernisáž a vánoční punč
Vánoční strom pro městská zvířata
Autorka vánoční instalace: Lívie Škutová
Kurátor: Jakub Adamec
Kde: zahrada PLATO do 7/1/2024

Lívie Škutová svým autorským vánočním stromem pokračuje v tvorbě zaměřené na zvířata. Na své si tak přijdou nejenom lidská zvířata, ale i ptáci nebo zajíci pohybující se kolem naší galerijní budovy. Lívie je jednou z umělkyň výstavy Uprchlá, našel skrýš, stále uniká, která u nás právě probíhá a pro kterou vytvořila speciální pletenou kolekci zvířecích oblečků a šitých pelechů, jež si může návštěvnictvo zakoupit pro zvířecí členy nebo členky své rodiny.

Letošní vánoční strom bude nejen krásný, ale i užitečný, praktický a s příznivými účinky pro naše zvířecí sousedstvo. Bude se tyčit na zahradě Přítomnosti před galerií nedaleko vodního biotopu. Je jedním z dalších děl a aktivit, kterými se snažíme „odčarovat“ auru bývalých jatek, jedním z dalších signálů, jež vysíláme našim zvířecím sousedům – mrzí nás, co se všechno v tomto místě vašim zvířecím společníkům dělo, my s vámi chceme žít, v sousedství, v souladu. Tohoto aktu se můžeš také přímo zúčastnit – do autorských keramických krmítek budeš našim ptačím sousedům moct nasypat trochu krmení i ty.

Každoročně je zahájení autorského vánočního stromu příležitostí k setkání komunity kolem PLATO. Zástupkyně nebo zástupce místní scény vytváří vlastní vánoční strom nebo intervenci na téma vánočního stromu, který je tak pokaždé jiný, letos už po deváté.

16–20 h
Holubí kadeřnictví
Nechejte se ostříhat holubím kadeřníkem a aktivistou za holubí práva Fukim. Inspiruje se vzhledem holubů a přenáší barvy, chocholky a střihy na účesy pro lidi. Info a rezervace

Lívie Škutová žije v Ostravě a pracuje v PLATO Bauhaus. V rámci své tvorby se věnuje tetování, háčkování, kresbě a grafice. Lívie Škutová se svou jednookou fenkou Kajkou objevuje ostravská nemísta a vágní plácky a čerpá v nich inspiraci pro pelíšky a skrýše, které šije. Kromě nich taky pro zvířata vyrábí sérii oblečků, pro niž se inspirovala nejen zmiňovanými nemísty, ale i fantaskními rostlinami z okolí nepopulárních částí města. Kromě toho kreslí monstra a smutné hrdinky a hrdiny do zinů, tiskne je svépomoci na risografu a vydává ve svém nakladatelství LISK. Spolupracuje se studentským časopisem Bublina, který vychází na brněnské FaVU, a podílí se na aktivitách spolku Za krásné Ostravu a antikvariátu Fiducia. V rámci spolupráce s meziměstskými kolektivy vytvořila vizuální identitu a merch olomouckému hudebnímu festivalu a kolektivu Hlubina. Je absolventkou ateliéru intermédií na Fakultě umění Ostravské univerzity.

 
Lívie Škutová (c) Dominika Goralska, PLATO