Tisková zpráva:

TISKOVÁ INFORMACE: Končí výstava Ceny Jindřicha Chalupeckého v PLATO Bauhausu. Dernisáž bude v sobotu 24. února

Kontakt pro média
Dita Eibenová
dita.eibenova@plato-ostrava.cz
+420 739 678 915

 

Sobota 24. února bude od 14 do 18 h patřit dernisáži výstavy Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023 v PLATO Bauhausu. Nabídne komentovanou prohlídku, workshop pro děti a závěrečný blok projektu Škola propagandy, tentokrát o mediální ekologii s Michalem Klodnerem z Národního filmového archivu a klimatické (anti)propagandě s Michalem Fellerem z hnutí DUHA. Výstava končí v neděli 25.února.

Program dernisáže:

14 h
Mediální ekologie a ekologie mysli
Přednáší Michal Klodner, výzkumník a aktivista, vede Oddělení digitálního kurátorství v Národním filmovém archivu. Program je součástí projektu Škola propagandy nizozemského umělce Jonase Staala, zahraničního hosta letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023.

15 h
Černozelená
(Anti)klimatická propaganda především v kontextu lokálního dění Ostravy. Přednáší Michal Feller působí v ostravské sekci hnutí DUHA. Program je součástí projektu Škola propagandy nizozemského umělce Jonase Staala, zahraničního hosta letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023.

14–17.15 h
Workshop pro děti: JÁ svět
Co všechno můžu udělat s vlastním obličejem? Můžu s ním doporučit oblíbený produkt, vyrobit falešnou fotku z dovolené, nebo si jen nakreslit fousy…

16.30–17.15 h
Velký požár v Českém Švýcarsku
Přednáší Tomáš Salov, tiskový mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko. Program doplňuje uměleckou instalaci kolektivu StonyTellers Burnout Space.

17.30–18.15 h
Komentovaná prohlídka výstavy
Provází kurátorský tým.

Výstava, která je v PLATO Bauhaus k vidění od loňského listopadu, představuje tvorbu laureátek a laureáta CJCh 2023 – Kryštofa Brůhy, Lenky Glisníkové, Petry Jandy, Gabriely Těthalové a kolektivu StonyTellers. Další příležitost v Ostravě vidět díla oceněných CJCh bude až v roce 2026, kdy sem znovu tato prezentace doputuje po Brnu a Praze.

Výstavu pořádá Společnost Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s PLATO.

Vstupné: Fandíš 1 Kč, Podporuješ 30 Kč, Srdíčko 100 Kč

Vizuální materiály k výstavě
Podrobná anotace dernisáže

Kontakt pro média:
Veronika Čechová
Kurátorka, PR
Společnost Jindřicha Chalupeckého
telefon: +420 728 934 942
e-mail: veronikacechova@sjch.cz

 
instalace Petry Jandy, Cena Jindřicha Chalupeckého 2023 (c) Jan Kolský