Středeční večer bude patřit umění, co vytáčí

 

Ve středu 31/1 v 18 h proběhne v PLATO přednáška filosofa Tomáše Koblížka Umění, co vytáčí. Věnovat se bude kontroverzi a kontroverznosti v současné umělecké tvorbě. Zapojit se můžete prostřednictvím diskuze i vy.

Tomáš Koblížek, vědecký pracovník v Oddělení analytické filosofie na Filosofickém ústavu AV ČR, se pokusí odpovědět na to, čím vším může současné umění vyvolávat nesouhlas či protesty, zda jsou současné kontroverze ohledně uměleckých děl nějak specifické a zda je v pořádku být naštvaný na umělecké dílo. Východiskem mu budou příklady z českého kontextu (malba Horáková visí! od Petra Motyčky, kniha Les v domě od Aleny Mornštajnové) i ze zahraniční (fotografie Piss Christ od Andrese Serrana, malba Open Casket od Dany Schutz).

Koblížek se ve své práci zaměřuje na témata, v nichž se filosofie jazyka a umění překrývají s etikou – hate speech, pobuřující umělecká díla, cenzura a svoboda slova. Za veřejné přednášky na téma hate speech mu byla v roce 2022 udělena Cena ředitele Filosofického ústavu AV ČR za popularizaci vědy.

Na přednášku není nutná předchozí rezervace. Výši vstupného si po příchodu do PLATO zvolíte sami (1 Kč, 30 Kč nebo 100 Kč).

 
Kateřina Olivová a Alois Stratil, foto: Matěj Doležel, PLATO