Tisková zpráva:

Tisková konference 21/9/2022 k první výstavě v novém sídle

Kontakt pro média
Dita Eibenová
dita.eibenova@plato-ostrava.cz
+420 739 678 915

 

Zveme Vás na tiskovou konferenci k zahájení činnosti ostravské městské galerie PLATO v novém sídle ve zrekonstruované budově bývalých jatek a první mezinárodní výstavě. TK bude spojena s brunchem a komentovanou prohlídkou.

KDY: středa 21. září v 11 h
KDE: nová budova PLATO na Porážkové ul. 26, Ostrava

Tiskovou konferencí Vás provede: Petr Vizina

Mluvčí:
Marek Pokorný, ředitel PLATO
Daniela a Linda Dostálkovy, kurátorky
Yvette Vašourková, architektka a autorka interiéru PLATO
Denisa Tomášková, permakulturní designérka a autorka vegetačních úprav
Hostem TK bude také náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Svou účast nám, prosím, potvrďte do pátku 16. září na e-mail dita.eibenova@plato-ostrava.cz.

Podrobný program tiskové konference Vám pošleme e-mailem.

Děkujeme.

Medailony mluvčích:

Marek Pokorný (*1963) je výtvarný kritik a kurátor, nyní ředitel městské galerie pro současné umění PLATO v Ostravě. 2005 a 2013 byl kurátorem Česko-Slovenského pavilonu v Benátkách. 2004 až 2012 vedl Moravskou galerii v Brně a Bienále Brno. Zabývá se reflexí role kulturních institucí ve společnosti.

Daniela a Linda Dostálkovy působí jako umělecké duo. Linda je absolventkou Werkplaats Typografie v holandském Arnhemu (2015) a oboru scénografie na Akademii múzických umění v Brně (2005). Věnovala se odbornému výzkumu na Akademii Jana van Eycka v Maastrichtu (2016). Daniela studovala u prof. Grzegorze Kowalského na Katedře nových médií Akademie výtvarných umění ve Varšavě (2005). Obě figurují na umělecké scéně také jako kurátorky, od roku 2017 mj. pro PLATO. Zastupuje je Piktogram Gallery ve Varšavě.

Yvette Vašourková absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, obor Architektura a územní plánování v roce 2001. Poté pokračovala v postgraduálním studiu na Berlage Institut v Rotterdamu Nizozemí (2005–2007), kde se věnovala tendencím současného urbanismu. Je zakládající členkou Centra pro středoevropskou architekturu (www.ccea.cz) a současně partnerem MOBA studia, které založila spolu s Igorem Kovačevićem (www.moba.name). Mezi její projekty patří například architektura výstavy na UNES-CO 16. benátském bienále architektury v roce 2018 pro umělkyni Kateřinu Šedou, s kterou spolupracovala také na projektu Herzlich Willkommen! realizovaném v roce 2021 v dolnorakouském Heinfeldu. V roce 2019-2020 byla hostující pedagožkou na École Spécial d´Architecture v Paříži.

Permakulturní designéra Denisa Tomášková je autorkou a konzultantkou řady designů přírodních a permakulturních zahrad a regenerativních farem. Patří k přímým žákyním zakladatele permakultury Billa Mollisona. Působí i jako ředitelka Českého permakulturního institutu. Její dráha původně směřovala k profesi psychoterapeuta – má za sebou studium medicíny, psychologie a několik psychoterapeutických výcviků.