Kino-pátek:

Justiční vražda Jakoba Mohra (ČR, 2016)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Film je v původním českém znění, 63 min

Akce se vztahuje k výstavě Dočasné struktury 5 (kino).

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Film umělkyně Evy Koťátkové vznikl jako sestřih záznamu autorčina divadelního představení vycházejícího ze skutečného případu psychiatrického pacienta a tvůrce Jakoba Mohra.

Hlavní postava trpí utkvělou představou, že veškeré její jednání řídí její ošetřující lékař za pomocí zvláštního stroje. Zatímco Mohr nám podává zprávu o detailech soudního procesu, který se odehrává v jeho hlavě, do jeho vize vstupují zvenčí fragmenty jeho chorobopisu, záznamy o jeho trestných činech i rozbor kresby z hlediska jejích výtvarných kvalit.

Námět, scénář, režie: Eva Koťátková
Producent: Zuzana Blochová, Are | are-events.org
Režie filmu: Tomáš Luňák
Hlavní kamera: Aleš Hart
Scéna a kostýmy: Eva Koťátková, Tereza Černá, Jaro Dufek, Radka Josková, Jiří Merčák, Marie Vařeková

Hrají: Jan Lepšík, Jiří Fadrhonc, Richard Němec, Kryštof Barto, Marta Vítů, ředitel Prinzhornovy sbírky Thomas Röske: Thomas Röske, Marie Fröhlichová, Anna Peřinová, Dominik Migač a Marie Švestková, Hana Polanská Turečková a další herci i pacienti a zaměstnanci Psychiatrické nemocnice Bohnice

Film a představení vznikly ve spolupráci a produkci Are | are-events.org za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti, Státního fondu kultury, MK ČR, MHPM a PLATO – platformy (pro současné umění) Ostrava / Galerie města Ostravy a zájmové sdružení právnických osob Trojhalí Karolina.

Ve spolupráci s Are.