Stávka za klima:

Smogová vlajka – první vyvěšení

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vlajka bude umístěna při vstupu do PLATO

Umělec: Marius Konvoj

Kurátor: Jakub Adamec

 

V den celosvětové stávky za klima, tedy 20/9, PLATO premiérově vyvěsí smogovou vlajku umělce Mariuse Konvoje.

Smogovou vlajku budeme následně vyvěšovat vždy, když látky znečišťující ostravské ovzduší podle Českého hydrometeorologického ústavu (index kvality ovzduší) překročí limit.

Celosvětová stávka za klima se koná tři dny před konferencí o klimatu při OSN v New Yorku (23/9). Stávka má upozornit na to, že politiky sledujeme a že chceme, aby jednali v zájmu co nejrychlejší akce proti dalšímu zhoršování klimatické krize.

PLATO se ke stávce připojuje uměleckou akcí. Řešení klimatické krize na celostátní úrovni i na úrovni jednotlivých měst vnímáme jako pomalé a nedostatečné. Sympatizujeme s prohlášením pražských kulturních institucí k vyhlášení stavu klimatické nouze na území města Prahy.

Růstová párty pokračuje, kocovinu, kterou si nechceme přiznat, přebíjíme dalším neudržitelným večírkem. Když selhává stát, musí jedinci i (kulturní) instituce ukazovat pravý stav věci. Smog je jeden z mnoha důsledků krátkozrakého počínání naší civilizace. Marius Konvoj vytvořil smogovou vlajku a PLATO ji vyvěsí a bude pravidelně vyvěšovat pokaždé, kdy koncentrace znečišťujících látek v ostravském ovzduší překročí hranici běžného stavu (tj. když podle indexu kvality ovzduší dosáhne pátého stupně). Vlajka rozumu napoví to, co srdce dávno cítí. Víme totiž, že párty skončila a najít po ní sám sebe, bolí. Je nejvyšší čas spojit síly a pracovat na Manuálu kulturní instituce v době klimatické změny a hlavně teorii překlápět do praxe. Chceme nám pomoci.

Marius Konvoj je angažovaný umělec, pedagog a hudebník. Angažovaný umělec vylézá z komfortní zóny a komunikuje s vnějším světem. Marius Konvoj chce věci měnit a mluví o tom napřímo. V poslední době se zabývá hlavně projektem neoego act. Prostřednictvím svého stejnojmenného instagramového profilu se výraznými grafickými pracemi jednou týdně vyjadřuje k aktuálním ekonomickým, ekologickým a jiným společenským tématům a problémům. Žije a tvoří v Ostravě.

JA