Kino-pátek:

Blue Box (work in progress)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

60 min

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Ku Klux Klan, Ortodoxní Židé, Černí Židé a další pomatenci. Prezentace vznikajícího experimentálního dokumentu Blue Box Petra Šprincla a Marie Hájkové.

Blue Box je celovečerní fikční film pracující s dokumentárními prvky. Do mysteriózního příběhu s prvky žánrů noir a sci-fi je dokumentárně zobrazován současný svět a především radikální náboženské, rasistické a nacionalistické tendence. Celý film je postaven na silné vizualitě, experimentech s formáty a postprodukcí. V tomto fikčním světě, kde všeobecná nenávist vyvěrá na povrch, se odehrává příběh detektiva. Prostřednictvím subjektivního pohledu kamery a voiceoveru je divák neustále s postavou a vnímá celý příběh skrze detektivovy oči a vize. Hlavním dokumentárním prvkem jsou ve filmu rozhovory s reprezentanty radikálních ideologií v USA.

V srpnu 2019 se uskutečnila hlavní část natáčení, ve které se podařilo natočit rozhovory s Thomasem Robbem (šéf arkansaského KKK), Billy Roperem (vlivný americký bloger, čelní představitel americké neonacistické scény), Mikem Halimorem (pastor v rasistickém Kingdom Identity Ministries), Eli Jacobsem (biskup černých Židů) a rabínem Dovidem Weissem (Neturei Karta). Příběhem se prolinají případy, které jsou inspirovány skutečnými kauzami spojenými s těmito skupinami.