Kino-pátek s diskuzí:

Až budu velká, chci být naživu & Za uhelnou oponou

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

47 min + debata

Česky s anglickými titulky.

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Komponovaný večer s vizuálním umělcem, aktivistou a filmařem Vladimírem Turnerem.

Až budu velká, chci být naživu
Dokumentární film (20 min)
česky s anglickými titulky, 2019

Režie, kamera, střih: Vladimír Turner
Vystupují: Petr Doubravský, Eva Matoušová, Anna Mezgerová, Štěpán Stolz, Fridays For Future.cz

„Dokud politici odmítají dělat to, co se od nich čeká, a to je řešení vážných problémů, jako je klimatická krize, tak my odmítáme dělat to, co se čeká od nás, a to je chození do školy,“ říká na začátku autorského dokumentu jeden z mluvčích českých Fridays for Future Petr Doubravský. Snímek Vladimíra Turnera na příkladu několika aktivních českých studentů ukazuje, jaké jsou jejich motivace k účasti na mezinárodním středoškolském hnutí, které pomohla nastartovat umanutá občanská angažovanost mladé Švédky Grety Thunberg.

Film vznikl s podporou nadace Rosa Luxemburg Stiftung.
Za obsah odpovídají autoři.
Ve spolupráci s www.a2larm.cz.

Za uhelnou oponou
Dokumentární film (27 min)
Česky s anglickými titulky, 2018

V neutěšené postapokalyptické krajině uhelné pánve na severu České republiky se skrze výtvarně pojatý film seznamujeme se současným environmentálním hnutím, jehož mottem je „změňme systém, ne klima“. Proč jsou tito ekologičtí aktivisté označováni za extremisty je pro režiséra jeden z příkladů toho, jak si stát buduje nepřítele, na základě čehož posiluje svou moc.

Film vznikl za finanční podpory freeSam.

Vladimír Turner je vizuální umělec, aktivista a filmař. Vystudoval pražskou FAMU v oboru experimentální audiovizuální studia a Ateliér intermediální konfrontace na UMPRUM v Praze. Ve svých dílech osciluje mezi filmem, zásahy do veřejného prostoru, videoperformancí, instalací a politickým aktivismem. Pracuje mezinárodně s místně specifickým kontextem po celém světě. Zaměřuje se na sociopolitická témata antropocénu. Sociokulturní ekologie, aktivity pro domácí kutily, komodifikace uměleckých strategií. V letech 2017/2018 byl hostujícím vedoucím studia v Centru audiovizuálních studií na FAMU. Pracuje jako nezávislý dokumentární režisér a DOP pro služby veřejnoprávního vysílání nebo nevládní organizace.