Seznamka pro lidi se smutkem:

Smutek a proměny města

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Seznamka tentokrát otevírá prostor pro zkoumání vztahu mezi proměnou města a emocemi smutku nebo úzkosti. Večerem provádí terapeut Jakub Černý a publicistka Alžběta Medková.

Města se nám dnes mění před očima tak rychle, že si toho občas ani nestíháme všímat. Tam, kde byla ještě včera zaplivaná hospoda, undergroundový klub nebo oblíbená večerka, je najednou kavárnička s „domácími“ koláči, barbershop nebo chátrající dům s prázdnými výlohami. Co všechno ztrácíme, když mizí staré jídelny a pohostinství? Co cítíme, když se ztrácí místo, ve kterém jsme byli zvyklí fungovat? Ohrožení životů, jak je známe, falešnou nostalgii, pocit ztráty, nebo něco úplně jiného?

O městském prostředí kolem nás jsme zvyklí uvažovat často jen v rovině užitných funkcí, které striktně oddělujeme od toho, co se děje uvnitř nás. Během večera si budeme povídat o tom, jak tyto věci mohou být propojené, jak naše duševní rozpoložení nesídlí jen v našem nitru, ale utváří ho i věci kolem nás a to, jaký k nim máme vztah, co nám umožňují nebo naopak zabraňují. Večer bude založen jak na přednášce, tak na osobním sdílení, možná také zkusíme vytvořit mentální mapy míst, ve kterých žijeme a třeba se i dobereme toho, co se s našimi městy vlastně děje.

Seznamka je místem, ve kterém se o smutku mluvit může, kde je smutek legitimní a mnohdy potřebnou reakcí na nejrůznější životní i společenské okolnosti.

Večerem provede Alžběta Medková, která se publicisticky zabývá proměnami města, zejména na příkladu starých hospod a nádražek, a Jakub Černý, který se zabývá duševním zdravím a sociální změnou v kontextu práva na město a na bydlení. Jakub Černý zároveň celý cyklus Seznamek pro lidi se smutkem zastřešuje.

Alžběta Medková píše a točí (nejen) o městě pro Radio Wave, kulturní čtrnáctideník A2, Alarm a další média. Pro Wave připravuje urbánní magazín Spot o všem, co se dnes ve městech děje. Slabost má hlavně pro staré hospody, bufety a nádražky, o kterých píše na blogu vagus.cz a spoluvydala dvě knihy.

Jakub Černý je psycholog, sociální pracovník a terapeut. Pracoval na různých pozicích v neziskovém i státním sektoru v oblastech drog, závislostí a duševního zdraví. Jako supervizor, lektor i aktivista podporuje projekty spjaté se sociální změnou a emancipací lidí s vlastní zkušeností, například v projektu Street support. Jakub je jedním ze zakládajících členů spolku Narativ, se kterým se dlouhodobě věnuje rozvoji kolaborativní a dialogické praxe v ČR, strukturálním a politickým aspektům duševního zdraví, mimo jiné také v kontextu boje za právo na město a na bydlení.