Debata:

Lech Majewski (POL)

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

V polském jazyce s českým překladem.

Vstup na diskuzi je součástí vstupného do galerie.

 

Debata s filmovým režisérem Lechem Majewským s následnou projekcí. Moderuje filmový publicista a dramaturg Letní filmové školy Petr Vlček.

S díly Lecha Majewského se můžete setkat v kině, v galeriích, v knihovně, ale taky v divadle či opeře. Podobně všestranně nadaného umělce bychom hledali ve světě jen stěží. Tento rodák z Katowic začínal jako filmař v Polsku, ale záhy se přesunul do Londýna a posléze do USA. Své svébytná umělecká a vizuální díla, v nichž často stírá hranice mezi výtvarným uměním a kinematografií, tak tvoří a prezentuje po celém světě. Spolupracuje s mnoha osobnostmi světa umění a hereckými legendami (Julian Schnabel, John Malkovich, Rutger Hauer, Charlotte Ramplingová, Josh Hartnett, Michael York). Majewského tvorbu docenilo i prestižní Muzeum moderního umění v New Yorku, které mu v květnu 2006 věnovalo retrospektivu.
Petr Vlček

Petr Vlček je absolvent polské filologie a filmové vědy Filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V současné době pracuje na FAMU jako projektový manažer. Od roku 2007 spolupracuje s festivalem Letní filmová škola, kde od roku 2010 působí jako dramaturg a zodpovídá za polskou část programu. Připravil řadu retrospektiv polských filmařů (K. Kieślowski, A. Holland, J. Majewski, A. Jakimowski, W. Smarzowski. L. Majewski).

Ve spolupráci s Filmovou přehlídkou Kino na hranici.