Kino-čtvrtek:

Vyšší moc (S/F/N/DK, 2014)

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22

120 min

V norském a švédském znění s českými titulky

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie, což znamená:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Fascinující snímek odhalující lidské chování v reakci na extrémní situace. Kurátorský výběr filmového kritika Antonína Tesaře.

Čtyřčlenná švédská rodina cestuje do francouzských Alp, aby si při lyžovaní oddychla a nerušeně spolu strávila pár vzácných volných dní. Dovolenkovou idylu s hřejivým sluncem a zasněženými velkolepými horami však naruší mohutná lavina, řítící se během oběda na otevřenou restauraci na terase. Ebba chrání své vyděšené děti a zoufale volá na svého manžela Tomase, který však v panickém strachu utíká do bezpečí. Lavinová katastrofa se nakonec nekoná, avšak ze vzniklé sněžné mlhy se postupně vynořuje zahanbení, nejistota a výsměch. Manželství Tomase a Ebby i pokojný život rodiny visí na vlásku a Tomas vnitřně bojuje s vlastním selháním a všemožně se snaží obnovit svou napjatou úlohu otce.
(Film Europe)

Drama / Komedie

Režie a scénář: Ruben Östlund
Kamera: Fredrik Wenzel
Hudba: Ola Fløttum
Hrají: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren, Vincent Wettergren, Kristofer Hivju, Fanni Metelius a další
Střih: Jacob Secher Schulsinger, Ruben Östlund
Zvuk: Jérôme Aghion, Kjetil Mørk
Scénografie: Josefin Åsberg
Masky: Marina Ritvall, Erica Spetzig
Kostýmy: Pia Aleborg

Filmový publicista Antonín Tesař, dramaturg projekcí k výstavě Optimalizované bajky o dobrém životě, vystudoval filozofii a filmová studia na FF UK. Přispívá do časopisu Cinepur nebo na Radio Wave. Je jedním z dramaturgů Festivalu otrlého diváka.