Diskuze:

Limity svobody I: Když nemají na chléb, proč nejedí koláče?

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

První díl debatního cyklu otevírá téma dětské chudoby. Moderátorka a dramaturgyně cyklu Edita Stejskalová si do debaty zve pět osobností.

Společenský systém není spravedlivý, pokud převažuje ve společnosti norma, že individuality ve své podstatě svobodné nejsou. Jsou úzkost, strach nebo odvaha hybnou silou při utváření společenských systémů? O dětské chudobě se diskutuje ve společnosti velmi málo, proto je cílem diskuse toto téma otevřít. Podle Daniela Hůleho je podíl dětí významně ohrožených chudobou 16 až 21 procent. V České republice žije pod hranicí chudoby přibližně 1 milion osob. Chudobou jsou postiženi i ti, kteří pracují a často mají kvalitní vzdělání, a to i vysokoškolské. Problémy vyjít s příjmy mají zejména samoživitelky/samoživitelé a ženy starší 65 let, které žijí samy.

Moderátorka a dramaturgyně cyklu Edita Stejskalová bude o problému debatovat s těmito pozvanými hosty/kami:

  • Daniel Hůle, analytik, expert na dluhovou problematiku, zaměřuje se na oblast chudoby, dluhů, oddlužení, vzdělávání a sociálních nerovností
  • Aleš Juchelka, politik, moderátor, scenárista a dramaturg, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, stínový ministr sociálních věcí za hnutí ANO
  • Monika Kondašová, samoživitelka pracující v programu předškolního vzdělávání v nevládní organizaci
  • Tomáš Macura, politik, ekonom, primátor statutárního města Ostravy
  • Jiří Surůvka, performer, malíř a pedagog Fakulty umění Ostravské univerzity

První díl debatního cyklu Limity svobody.

Edita Stejskalová je aktivistka a bývalá členka v Radě vlády pro záležitosti romské menšiny. Vystudovala obory politologie, sociální politika a sociální práce na Masarykově univerzitě v Brně. Je sociální pracovnicí sociálně-právní ochrany dětí. Žije a pracuje v Ostravě.

 

16

Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto Edity Stejskalové během prvního dílu debatního cyklu Limity svobody: ©Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Dominika Goralska, PLATO
Foto: Andrea Černá, PLATO