Kino-čtvrtek:

Na stříbrném glóbu (PL, 1988)

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22

157 min

Film v originálním polském znění s českými titulky

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie, což znamená:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Kultovní mystická sci-fi Andrzeje Żuławského a jeden z nejtragičtějších osudů filmu v dějinách kinematografie.

Jeden z nejtragičtějších osudů filmu v dějinách kinematografie srovnatelný svým rozsahem snad jen s nikdy nedokončenými snímky Ejzenštejna nebo Ericha von Stroheima. Historie realizace snímku a tragické přerušení produkce se vepsaly do chmurné historie komunistického kina. Jedna z nejnákladnějších produkcí polské kinematografie byla sabotována v okamžiku, kdy byly natočeny již plné čtyři pětiny záběrů.

Mystická sága z budoucnosti tak mohla být dokončena až za dvanáct let od započetí prací, ale nikdy již nebyla dovedena do zamýšlené formy. Svým vypravěčským potenciálem, epickou šíři a kolonizací Vesmíru byl tento monument považován za průkopníka na poli sci-fi, který by v původní podobě mohl trumfnout samotné Hvězdné války George Lucase nebo postapokalyptickou sérii Mad Max. Nebýt ironie osudu, vizionář Żuławski jim mohl o pár let dříve sebrat vítr z plachet.
(Wytwórnia filmów dokumentalnych i fabularnych)

Fantasy / Sci-Fi / Dobrodružný / Drama
Scénář a režie: Andrzej Żuławski
Kamera: Andrzej J. Jaroszewicz
Hrají: Andrzej Seweryn, Jerzy Trela, Grażyna Dyląg-Burton, Waldemar Kownacki, Iwona Bielska, Jerzy Grałek, Elżbieta Karkoszka, Krystyna Janda a další