Přednáška:

Marianna Dobkowska: Věci, které děláme společně

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Polská historička umění a kurátorka Marianna Dobkowska se podělí o své zkušenosti a myšlenky nasbírané při práci v uměleckých institucích i mimo ně, při vytváření vztahových, vzdělávacích a transdisciplinárních formátů kolektivního učení a odnaučování.

Název přednášky Věci, které děláme společně odkazuje k participativní praxi, která v sobě spojuje prvky plánované s neplánovanými, vědecké s laickými, zahrnuje tzv. měkké formáty spolupráce, které nevytěžují organizátory a organizátorky ani hosty a hostky, vznikají jako forma umělecké komunikace a sdílení poznání mezi účastnictvem.

Marianna Dobkowska je kurátorkou rezidenčního programu Centra současného umění Zamku Ujazdowski ve Varšavě a zakládající členkou Kanceláře postuměleckých služeb (Biuro Usług Postartystycznych). Kurátorskou praxi využívá k budování vztahů a vytváření prostoru pro aktivity, které propojují oblasti vizuálního a scénického umění, vzdělávání a aktivismu, a které jsou často založeny na dlouhodobé a mezinárodní spolupráci. Její aktivity často směřují také mimo uzavřené galerie a přednáškové sály do venkovního prostoru s konkrétní historií a současností.

Marianna Dobkowska je na umělecké rezidenci v PLATO.

Mezi vybrané kurátorské projekty Marianny Dobkowské patří Re-Directing: East seminars (2011–2020), výstava v Indonéské Národní galerii v Jakartě Social Design for Social Living (2016), výstava-setkání Gotong Royong. Things We Do Together (2017–2018). Je editorkou sborníku Things We Do Together. Post-reader (Mousse Publishing a Zamek Ujazdowski, 2020). Společně se Sebastianem Cichockim, Bognou Stefańskou a Jakubem Depczyńskim kurátorovala Konteksty. Postumělecký kongres (Konteksty. Kongres postartystyczny, 2021) a Konteksty 2023. Postumělecký měkký seminář (Konteksty 2023. Postartistic Soft Seminar 2023) v polském Sokołowsku. V roce 2023 byla společně se Sebastianem Cichockim kurátorkou Postartistic Assembly – Polského pavilonu na Bienále v Kwangdžu. Žije a pracuje ve Varšavě.

Program souvisí s projektem rezidencí, který byl podpořen těmito institucemi: Evropská unie (Next Generation EU), Národní plán obnovy, Ministerstvo kultury ČR