Jak získat materiál zdarma aneb Jak funguje materiálová knihovna PLATO

 

Materiálová knihovna, která je nově trvalou součástí PLATO, obsahuje vzorky zbytkových nebo odpadových materiálů z převážně ostravských firem. Tyto materiály si může návštěvník v PLATO prohlédnout a v případě, že má o materiál zájem, je zdarma získat. Součástí katalogového listu ke každému vzorku je kontakt na firmu a dále informace o složení, měsíčním objemu a případně další specifikace.

Jak to funguje:

  • Přijďte do PLATO (vstupné je pouze doporučené, minimálně 1 Kč). U vstupu vás nasměrujeme ke knihovně.
  • Vyberte si materiál podle vzorků v boxech, přečtěte si katalogový list a poznamenejte si kontakt na firmu.
  • Kontaktujte firmu a domluvte se na termínu převzetí požadovaného množství materiálu, který si na vlastní náklady odvezete.
  • Prosím, vezměte v potaz, že firma nemusí mít daný materiál vždy k dispozici a že jeho poskytnutí je vždy na dobré vůli dané firmy.
  • Kdyby něco drhlo, dejte nám prosím vědět. Provoz knihovny stále ladíme. Děkujeme.

Typy materiálů v knihovně:
tiskové archy po výseku; desky z laminátové dřevotřísky; plastové piliny, hobliny, odřezky; odpad z mikrofiltračních technologií pro automobilový průmysl; samolepicí fólie; odpad z truhlářské výroby; sklenářský odpad; odpady z výřezů reklamních desek; zbytky látek a nití; kovové dráty různých průměrů a délek; plastové fólie, dřevěné piliny a hobliny; patrony; polykarbonát; ocelové špony, struska, plechovky; čalounický textil; kovový materiál; materiál z teflonu; zbytkový plastový materiál; špony a prach z olova; kovový prach a další (vzorkovník průběžně doplňujeme)

Komu je knihovna určena: umělci a tvůrčí veřejnost, kutilové, instituce, firmy, dílny, chráněné dílny, školy atp.

Materiálová knihovna tvoří jádro výstavy Písek ve stroji. Smyslem knihovny je snížit produkci odpadu a omezit růstovou ekonomiku.

 

13

foto: Magdaléna Dušková
foto: Magdaléna Dušková
foto: Magdaléna Dušková