Freeshop PLATO

 

Máme novou funkční strukturu před vstupem do PLATO. Freeshop funguje na principu komunitního sdílení. Slouží sociálně slabším a všem, kterým je myšlenka udržitelnosti a cirkulace blízká.

Do freeshopu, „obchodu“ se zbožím zdarma, dodáváme „sortiment“ my všichni. Můžete přinést oblečení, nádobí, knihy, květiny, elektroniku, kancelářské pomůcky a další věci podle sezónní potřeby (kromě potravin a léků). Tyto věci jsou pak volně k odebrání.

Objekt s úložným systémem navrhla umělkyně Barbora Kurtinová a umělec Jakub Černý. Na jeho výrobu použili odpadový materiál ostravských firem z naší materiálové knihovny.

To také odlišuje freeshop PLATO od jiných, stejně jako jeho umístění. Freeshopy jsou obvykle uvnitř, my jej od 21/5 zkoušíme provozovat ve veřejném prostoru. Sami jsme zvědavi, jakým způsobem a jak dlouho bude fungovat…

Až se pustíte do úklidu, očistěte zaprášené a nevyužívané věci a přineste je do freeshopu. Najdete jej vpravo od hlavního vstupu. Pomůžete tak sociálně slabším, studentům, nebo někomu uděláte radost.

 

15

Foto: Zuzana Šrámková, PLATO
Foto: Zuzana Šrámková, PLATO
Foto: Zuzana Šrámková, PLATO
Barbora Kurtinová a Jakub Černý: Freeshop. Foto: Zuzana Šrámková, PLATO
Foto: Zuzana Šrámková, PLATO