Nebyl to vlastně špatný rok

 

Rok 2021 v 6 bodech.

I když nás letos zasáhla další vlna pandemie, měli jsme důvod těšit se hned z několika věcí:

  1. Ruiny. Ústřední téma tohoto roku. Věnovali jsme jim 14 mezinárodních výstav. V první polovině roku 2022 je ukončíme závěrečnou, pátou částí.

  2. Octopus Press. Naše nové nakladatelství. Tato online platforma rozšířila téma ruin, umožnila zůstat během uzavření galerie v kontaktu s návštěvníky a nepřerušit podporu umělecké scény. Zatím jediným, zato významným hmotným výstupem je vydání CD skladatele Petra Bakly.

  3. Jatka. Tedy rekonstrukce historické budovy, která se v roce 2022 stane naším trvalým sídlem. Věnovali jsme se především řešení zeleného okolí budovy, interiéru a mobiliáři. Nechyběla naše účast na kontrolních dnech na stavbě. Víme už, jaké výstavy v roce 2022 v nové budově otevřeme. Konečně můžeme pracovat s výhledem na delší období a pro rok 2023 už připravujeme výstavu s francouzským partnerem.

  4. Léto. Překvapivě nejintenzivnější období celého roku 2021. Ukázali jste nám, že vernisáž během prázdnin nemusí být návštěvnickým propadákem, naopak. Zažili jsme také snad nejkrásnější Ostravskou muzejní noc, na niž vás přišlo opravdu hodně. Svěřili jste nám vaše děti a tři turnusy letních táborů a celodenní workshopy jsme naplnili na 100 %. Na Letní akademii pro pedagogy se sjeli účastnice a účastníci z celé ČR.

  5. Angažovanost. Letošním rokem prostupovaly menší intervence k Mezinárodnímu dni žen a Mezinárodnímu dni Romů. Otevřeli jsme freeshop pro nízkopříjmové skupiny a zastánce cirkulace zboží a nerůstu. Rozvíjíme koncept smogové vlajky, kterou vyvěšujeme v případech zhoršené kvality ovzduší: připojit se můžete už i vy. Tradiční vánoční instalaci jsme připravili ve spolupráci a pro dětskou komunitu v tzv. vyloučené lokalitě Jirské osady v Ostravě-Přívoze.

  6. Nejistota. Nový aspekt, který se promítl do všech našich aktivit i návštěvnických návyků. Navzdory komplikované době jsme dále dělali svou práci a snažili se v maximální možné míře vytvářet pro vás bezpečné prostředí.

Návštěvnice a návštěvníci, jsme rádi, že vás máme!

 
Lenka Klodová: Koženka a jiné imitace a Anna Daučíková: Ó a ach a uf. Něco víc k pokrevní pří-buznosti. Foto: Martin Polák, PLATO