Proč je naše hlavní sídlo do půlky října zavřeno?

 

V půlce srpna skončila výstava Dana Walwina a následuje její deinstalace. Hned poté se vrháme na instalaci nové a rozsáhlé výstavy, kterou v našem novém sídle zahájíme 11/10/2023. Do této doby budou tedy výstavní sály uzavřeny. PLATO Bauhaus zůstává otevřen beze změn.

Proč potřebujeme tolik času?

Fungujeme ve výstavních cyklech. To znamená, že mezi výstavami pracujeme na deinstalaci původní výstavy a instalaci výstavy nové, což se právě teď děje. Také obecný trend v muzeích umění a galeriích směřuje k méně projektům, ale déle trvajícím, které jsou náročnější na přípravu a produkci.

Zároveň chceme, abyste s každou novou výstavou vstoupili do jiné atmosféry a prostředí. V případě institucí současného umění vzniká nejenom výstavní architektura, ale i umělecká díla přímo na míru prostoru. Z velké části tedy nepřivážíme již hotová umělecká díla, která by se „jen“ nainstalovala do prostoru. Projekty často vznikají přímo v prostoru galerie. Zároveň nemáme dílny a depozitář, kde si lze částečně projekty připravovat předem. Potřebujeme proto čas, který máme naplánovaný maximálně efektivně.

Co to znamená pro vás návštěvníky?

Děkujeme za pochopení a těšíme se na vás.

 
Ilustrační foto: z instalace výstav (c) Dominika Goralska, PLATO