Zveme na vernisáž výstavy Ceny Jindřicha Chalupeckého

 

V prostorách PLATO Bauhausu bude ve středu 1/11 v 18 h zahájena výstava Cena Jindřicha Chalupeckého 2023. Letošními laureáty a laureátkami jsou Kryštof Brůha, Lenka Glisníková, Petra Janda, Gabriela Těthalová a kolektiv Stony Tellers. Zahraničním hostem je nizozemský umělec Jonas Staal. Srdečně vás společně s hlavním pořadatelem ceny Společností Jindřicha Chalupeckého zveme na vernisáž.

Kurátorsky se prezentace oceněných ujali Barbora Ciprová, Veronika Čechová, Tereza Jindrová a Karina Kottová (kurátorský kolektiv Společnosti Jindřicha Chalupeckého) a Jakub Adamec (PLATO). Výstava trvá do 25/2/2024.

Cena Jindřicha Chalupeckého, nesoucí jméno předního českého teoretika a kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filozofa, byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka. Je nejvýznamnějším tuzemským oceněním pro umělce do 35 let. Než jako soutěžní přehlídka se však v posledních letech profiluje spíše jako platforma pro zprostředkování profilových uměleckých pozic a témat současného umění. Výstavy oceněných i zahraničních hostů se uskutečňují střídavě v Praze, Brně a nově i v Ostravě.

 
Foto: Martin Polák, PLATO