Jaký byl rok 2023 v českých galeriích podle Deníku N

 

Deník N v resumé roku 2023 v českých galeriích ocenil „zcela nezvyklý zážitek zprostředkovaný zvířecími průvodci v ostravské galerii PLATO na aktuální výstavě Uprchlá, našel skrýš, stále uniká.“ Děkujeme.

Autorka resumé Anna Fremrová se v textu zaměřila především na Prahu (Národní galerie Praha, Dox, Galerie hlavního města Prahy, Kunsthalle, Museum Kampa). Mimo ni vyrazila také do Plzně, Humpolce, Kutné Hory nebo Brna. Jak podle autorky obstály české vizuální instituce se dočtete v tomto článku.

K dění na české scéně závěrem konstatuje: „Český návštěvník už nechce být jen divákem, který na stěnách obdivuje profláknuté výtvarné kusy. Chce se umění účastnit, prolézat instalacemi, nechat se strhnout tím, co na něj v galeriích čeká. A výstavní sály mu jdou naproti. Rokem 2023 hýbaly performativní výstavy, hravé interaktivní instalace a environmentální i genderová témata.“ A to nás těší.

 
Kurátorky a kurátor výstavy Uprchlá, našel skrýš, stále uniká, zleva Eva Koťátková, Jakub Adamec, Edith Jeřábková a Zuzana Šrámková (c) Dominika Goralska, PLATO