Těšte se. Jak se v roce 2024 promění zahrada

 

Zahradu, která obklopuje po obou stranách naše hlavní sídlo, čekají v roce 2024 změny. Vytvoříme v ní posezení, zastínění nebo zónu pro děti. Vznikne i plán pro další mobiliář, který osadíme v dalších letech. To vše ve spolupráci s umělci, umělkyněmi a dalšími odborníky a odbornicemi. Přímo na zahradě uskutečníme řadu aktivit pro školy i veřejnost.

Uspěli jsme v programu Národního plánu obnovy zaměřeném na mezinárodní odbornou spolupráci s projektem „Rezidence: Pionýrské rostliny“, jehož východiskem je naše nová zahrada, a můžeme tedy pozvat hosty a hostky na tvůrčí rezidence. Některé rezidence směřují k posílení komunitního charakteru zahrady, jiné k pevným intervencím v podobě mobiliáře, který se bude pohybovat na rozhraní umění a designu, další pomohou zorientovat se zájemcům třeba v teorii zabývající se biotopy a jejich biodiverzitou.

Propojíme se s dalšími institucemi jako Ksi Prostir (Dnipro), Floating University (Berlín), Konteksty (Sokołowsko) a Český permakulturní institut.

Prvním rezidentem bude umělec a architekt Vojtěch Radakulan, na druhou rezidenci jsme pozvali argentinskou architektku, kurátorku a edukátorku Rosario Talevi žijící v Berlíně.

Zahrada o rozloze 9.000 m2 byla založena v říjnu 2022 jako permakulturní, tedy ekologická a smysluplně uspořádaná pro lidi, rostliny i živočichy. Od června 2023 o ni pečuje PLATO. Pojmenovali jsme ji Zahrada přítomnosti.

Děkujeme za podporu: Ministerstvo kultury ČR, Národní plán obnovy, NextGenerationEU

 
Foto: Dominika Goralska, PLATO