Konverze historických jatek se zapsala mezi nezajímavější evropské stavby

 

Proměna historických jatek z 19. století na galerii PLATO se umístila v první pětici finalistů prestižní evropské architektonické soutěže Cena Miese van der Rohe 2024. Projekt uspěl v konkurenci dalších 362 staveb a stal se prozatím jediným českým účastníkem, který vůbec postoupil do užšího soutěžního výběru.

Vítězem letošního ročníku je studijní pavilon areálu Technické univerzity v Braunschweigu (Gustav Düsing & Max Hacke). Mezinárodní soutěžní porota o tom rozhodla dne 25/4/2024 v Bruselu. Gratulujeme!

Slavnostní ceremoniál, spojený s vyhlášením vítěze, výstavou finalistů a veřejnými debatami se uskuteční v polovině května v Miesově pavilonu v Barceloně, a to za přítomnosti autora stavby Roberta Konieczného (KWK Promes), investora – statutárního města Ostravy a ředitele PLATO Marka Pokorného.

Konverze jatek sklízela úspěchy na poli architektonických soutěží už v minulosti, velmi krátce po svém dokončení. Jen v loňském roce to byly dvě ocenění za památkovou péči v rámci Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, stejně jako cena Grand Prix architektů 2023 v soutěžní kategorii rekonstrukce.

Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe se uděluje jednou za dva roky. Porotci hodnotí stavby na území celé Evropy od architektů z evropských zemí (tedy nejen zemí EU). První soutěžní ročník se uskutečnil v roce 1988, naposledy byla cena udělována v roce 2022. Tehdy zvítězila architektonická kancelář Grafton Architects z Velké Británie, když uspěla se stavbou Town House na Kingstonské univerzitě.

 
Foto: Juliusz Sokołowski