Posaďte se v naší zahradě do Stínu Bauhausu

 

Před rokem a půl založenou veřejnou zahradu kolem sídla naší galerie jsme nově doplnili mobiliárním prvkem, který poskytuje zastíněnou plochu o velikosti 25 m2. Navrhlo ho architektonické studio MAK! a sloužit bude nejen návštěvnictvu galerie, ale i kolemjdoucím.

Zahrada přítomnosti, jak veřejný zelený prostor obklopující PLATO nazýváme, byla založena na podzim roku 2022 na permakulturních principech. Nevysadili jsme zde proto vzrostlé stromy, které by ihned poskytovaly dostatečný stín, nýbrž velmi mladé stromky starých odrůd, které však mají v měnících se klimatických podmínkách lepší šanci zakořenit a zdravě růst. Na stín těchto stromů si ale musíme počkat, a tak jsme oslovili studio MAK! s přáním mít tolik žádaný stín v zahradě už nyní.

Architektka Kateřina Vídenová a architekt Adam Wlazel svou intervenci pojmenovali Stín Bauhausu a navrhli ji během svého rezidenčního pobytu u nás nejen s ohledem na recyklační politiku naší galerie i jejich studia, ale také s respektem k místu našeho předchozího sídla. Konstrukce, která nyní nese bambusovo-rákosové rohože, byla původně právě na střeše Bauhausu.

Mobiliář slouží k sezení i ležení, můžete v něm odpočívat, číst si, hrát, setkávat se s ostatními. Část pódia je variabilní a pobytová plocha se tak dá ještě zvětšit. Konstrukce navíc může sloužit i jako letní kino. Časem se mobiliář zapojí do rostlinného společenství zahrady a přibudou k němu další umělecké intervence s praktickou funkcí.

 

18

Foto: Jan Antoš, PLATO
Foto: Jan Antoš, PLATO
Foto: Jan Antoš, PLATO
Foto: Jan Antoš, PLATO
Foto: Jan Antoš, PLATO
Foto: Jan Antoš, PLATO
Foto: Jan Antoš, PLATO