Máme vlastní odrůdu kosatce

 

Suchomilný kosatec, který se jmenuje po nás – PLATO. Zaregistroval ho pěstitel a šlechtitel Zdeněk Seidl a spolu s umělkyní a zahradnicí Barborou Lungovou ho v srpnu zasadili v naší zahradě.

Zahrada přítomnosti se během prázdnin rozrostla o další dva funkční prvky, ještěrkoviště a mokřad. Zatímco mokřad na osázení teprve čeká, na vršku ještěrkoviště už rostou suchomilné kosatce všech možných odrůd a zajímavých názvů.

Do budování zahrady se totiž zapojila také umělkyně a zahradnice Barbora Lungová, která u nás bude na podzim vystavovat. V části své umělecké praxe pracuje s konceptuálně pojatými výsadbami kosatců, u kterých netypicky zdůrazňuje nikoliv jejich estetické či zahradnické vlastnosti, ale pracuje s názvy konkrétních odrůd a s jejich kulturními asociacemi.

Po vlastní zahradě v Kyjově a realizacích v Schaubnarově mlýně Slovenské národné galérie zajistila osazení záhonků také v naší zahradě. Vysadila je zde spolu s hlučínským pěstitelem a šlechtitelem kosatců Zdeňkem Seidlem, který šlechtí kosatce různých skupin a druhů.

Pro výsadbu v zahradě naší galerie vybrali zejména takové odrůdy, které se dotýkají ostravského nebo slezského místopisu, historie či poetických asociací. Speciálně pro PLATO Zdeněk Seidl v mezinárodním registru kosatců zaregistroval odrůdu „Galerie Plato“ náležící do skupiny prostředních bradatých kosatců. Dále v záhonku najdete například kosatce Landek, Bazaly, Ostravak, Chachar, či Heliodora Píku, rostlinu nazvanou podle legionáře ze Štítiny u Opavy, důstojníka Československé armády, který se účastnil exilového boje proti nacistům a po převratu v únoru 1948 se stal obětí komunistického režimu.

V září pan Seidl osází vlhkomilnými sibiřskými a japonskými kosatci také mokřad.

 

12

Pracovní foto (c) Klára Froulík Šebestová
Pracovní foto (c) Klára Froulík Šebestová