5P podruhé: práce na zahradě, oběd na ohni a minikurz o jedlém lese

 

V sobotu 28/9 od 10 h budeme společně pečovat o naši zahradu v duchu setkání permakulturistů 5P. Přidáte se? Na oplátku nabízíme oběd na ohni a minikurz o zakládání jedlého lesa s permakulturní designérkou Denisou Tomáškovou. Vítáme i děti. Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná.

Program:

10–13 h společná práce na zahradě

11.30–13 h příprava obědu na ohni

13–14 h oběd

14–15 h minikurz zakládání jedlého lesa

Co je to jedlý les?

Koncept, ve kterém napodobujeme strukturu a vztahy zdravého divokého lesa, ale jednotlivé druhy rostlin a zvířat nahrazujeme jedlými a jinak užitečnými druhy a odrůdami. Cílem je vytvořit odolný ekosystém, který může poskytovat potravu a další základní suroviny v situaci, kdy monokultura selhává. Součástí tohoto ekosystému jsou rostliny, zvířata, hmyz a půdní mikroorganismy, které se navzájem podporují. Tento ekosystém v čase vyzrává a stává se méně závislým na vnějších vstupech, takže pokud dobře založíme jedlý les, můžeme se těšit na to, že se nám veškerá nutná péče časem sníží na minimum a hlavní aktivitou bude sklizeň.

A co 5P?

Akce, při které se sejde skupina stejně naladěných lidí, aby společně pracovali na zahradě některého z nich. Sdíl přitom své zkušenosti, vzájemně se inspirují, dobře se baví a odvedou kus práce.

Program souvisí s projektem rezidencí, který byl podpořen těmito institucemi: Evropská unie (Next Generation EU), Národní plán obnovy, Ministerstvo kultury ČR.

 
Foto: Polina Davydenko