Celodenní akce (workshop, terénní přednáška, performance):

Dotknout se haldy

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace pouze na workshop: info@plato-ostrava.cz

Kapacita workshopu 15 osob

Doporučené vstupné na workshop 30 Kč / performance 50 Kč

 

Choreografický workshop, terénní přednáška a křest bulletinu Krásná Ostrava na heřmanické haldě. Na závěr performance tanečníků na zahradě v PLATO.

Celodenní akce ve spolupráci s Antikvariátem a klubem Fiducia.

Program:

Workshop:
9.15 h, sraz před Fiducií (Nádražní 30)
10–12 h, Halda Heřmanice
Choreografický workshop vedený Terezou Lepold Vejsadovou a Lukášem Lepoldem otevře prostor pro zkoumání vztahu lidského těla a syrového reliéfu ostravské krajiny. Pojďte s námi odhalit podstatu obnaženého pravěkého sedimentu, uměle navršené horniny, erodující půdy. Fyzickou interakcí s „pohyby“ haldy vznikne počin, který se z našich životů vlivem automatizace pozvolna vytrácí. Dotek jako historické memento fyzické práce v krajině.

Společný oběd:
13–15 h, Heřmanický pivovar
Oběd ve stylovém pivovaru v nedalekém centru Slezské Ostravy-Heřmanic. Pivo jako křen!

Terénní přednáška a křest bulletinu:
14.30 h, sraz před Heřmanickým pivovarem
15–17 h, Halda Heřmanice Geolog Jan Lenart a biolog Aleš Dolný přímo na haldě ukáží její unikátnost i cennou faunu a flóru. Dalšími tématy budou revitalizace hald a ochrana cenného společenstva teplomilných rostlin a živočichů, kteří na haldách nacházejí útočiště. Přednášku doplní křest nového čísla bulletinu Krásná Ostrava, které se mimo jiné věnuje právě heřmanické haldě.

Performance:
19 h, PLATO (zahrada)
Manželé Lepoldovi se pokusí svou taneční performancí reagovat na dopolední workshop. Některé z osvojených pohybů pak aplikují na podobný model přírody v apokalyptické zahradě PLATO. Jejich tanec bude přímou katarzí osobního kontaktu se stále aktivní haldou. Zároveň zkusí přenést efemérní zážitek z krajinného reliéfu do prostoru galerie.