Vernisáž a debata s umělcem:

Petr Písařík: Peacemaker

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Kurátor: Marek Pokorný

Vernisáž a debata 6.2. začíná v 18 h.
Vstup na zahájení je volný.

Doporučené vstupné na výstavu je 30 Kč.

Akce se vztahuje k Dočasným strukturám 3 (šatna).

 

Umělec Petr Písařík připravil dílo pro šatnu (Studio Oléne), které odhalí s Markem Pokorným a společně se ohlédnou za Písaříkovou poslední výstavou SPACEMAKER.

Petr Písařík: Jméno kůže, 2018
94 × 59 × 49 cm, kombinovaná technika

Dílo Petra Písaříka jsme vybrali jako komentář k prostoru šatny vytvořené Klárou Hosnedlovou. Zvolili jsme dialog měkké prostorové estetiky typické pro autorku nejmladší generace s dlouhodobým zájmem Petra Písaříka o povrchy vytvářející iluze a optické rozkoše. Zajímá nás napětí mezi tím, jak svět luxusu vnímá zástupkyně nejmladší generace, pro kterou je fascinace designem součástí každodenní zkušenosti se světem konzumu, a jak se naopak Petr Písařík (*1968) zabývá odstupem, který touhu umocňuje a zároveň problematizuje. Název Písaříkova objektu navíc rozšiřuje významové pole o literární odkazy a nečekanou historickou hloubku. Povrch nás klame jako povrch, iluze mizí v závrati času a materiály, z nichž byla stvořena, stvrzují pomíjivost všeho.
Marek Pokorný, kurátor

Petr Písařík se narodil v roce 1968 v Třeboni, žije v Praze. V letech 1987-1994 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze (ateliéry Stanislava Kolíbala, Milana Knížáka, Aleše Veselého), 1989-1993 byl členem skupiny Pondělí (Milena Dopitová, Pavel Humhal, Petr Lysáček, Michal Nesázal, Petr Zubek). Vystavuje samostatně u nás i v zahraničí (poslední SPACEMAKER v Galerii Rudolfinum, 2018), účastnil se významných skupinových přehlídek umělců polistopadové éry (Ostrovy odporu/Mezi první a druhou moderností 1985-2012 v NGP, 2012, Resetting v GHMP, 2008, Akné v Galerii Rudolfinum, 2006).
www.petrpisarik.com

Zadní stěna funkční šatny, uměleckého díla Kláry Hosnedlové s názvem Studio Oléne, je pozadím či místem, v němž postupně představujeme jedno dílo či projekt umělců, designérů a fotografů zabývajících se módou, povrchem, světem spotřeby a stylizací jako charakteristickým znakem dneška.