Performativní večer:

Kočovná společnost (Sobotovičová, Fesl), akce 1: Galerie/Gaffa/Galéra

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Site-specific performance, v níž si autoři kladou za cíl ždímat umění pro potřeby účastníků, ne naopak. Jedná se o pilotní akci Kočovné společnosti založené v letošním roce.

Performance Galerie/Gaffa/Galéra je pilotní akcí Kočovné společnosti, kterou založili v roce 2019 David Fesl a Sláva Sobotovičová. V performanci kromě zvuku rezonují i motivy městského odpadu, válečné strategizace a popových efektů. Hybnou sílou akce Galerie/Gaffa/Galéra je výroba nástroje nesoucího na sobě vzkaz performerů a vynalezení beatu jako základu nové hudební skladby.

Kočovná společnost je námezdní těleso, které v jednorázových místně specifických performancích odkazuje na formáty animačních programů a workshopů pro děti, které obvykle nabízí galerie současného umění; mixuje je s dalšími přístupy s cílem komponovat svébytné umělecké výstupy bez primárně pedagogických, osvětových nebo politických ambicí. Do rolí performerů zve děti a mladé lidi, ale nerekrutuje nové publikum pro kulturní provoz. Klade si za cíl ždímat umění pro potřeby účastníků, ne naopak.

David Fesl (*1995, žije v Praze) studuje od roku 2014 na Akademii výtvarných umění v Praze, absolvoval stáže na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V roce 2017 spoluzaložil na AVU v Praze Klub psaní pro vizuální umělce a rok poté „migrující“ Ateliér fotografie. V roce 2017 obdržel Cenu Josefa Hlávky a byl finalistou Ceny EXIT. Jeho práce byly součástí výstav: Oh to je lehké… v Castlefield Gallery v Manchesteru UK (2018) a v DOX Praha, Vztahy na blízko v City Surfer Office (2018), Všechno mi může být ničím v Galerii UM (2018), Against Nature v Národní galerii v Praze (2016) a OFF Biennale (2015).

Sláva Sobotovičová (*1973, žije v Praze) studovala na AVU mezi 1995-97 a v doktorském studiu na UMPRUM mezi 2013–2018. Od roku 2018 pracuje jako pedagožka na UMPRUM v Praze a od roku 2008 jako správkyně Videoarchivu Vědecko-výzkumného pracoviště Akademie výtvarných umění v Praze. Za poslední rok samostatně vystavovala v galerii Futura v Praze, byla zastoupena ve výstavě a finále přehlídky Jiné vize v r. 2018, nebo ve výstavě Podmínky nemožnosti IV/VII Alogorrhea v galerii Kurzor v Praze.

David Fesl a Sláva Sobotovičová spolupracují od roku 2017. Mezi jejich společné projekty patří rezidence v INI prostoru v Praze, zakončená událostí Byli bychom rádi, kdybyste byli náš exponát (2017), výstava Slavná spisovatelka završující činnost Klubu psaní na Akademii výtvarných umění v Praze, který spolu vedli (2017), výstava DJ na volné noze pro galerii Kabinet T. ve Zlíně (2018) a text Slepý skvrny pro katalog Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2018.