Kino-pátek a debata s režisérem:

Vienna Calling (ČR, 2018) a debata s režisérem Petrem Šprinclem

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Film je v českém jazyce s anglickými titulky, 66 min

Akce se vztahuje k výstavě Dočasné struktury 5 (kino)

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie

 

Ostravská premiéra letního nekropříběhu o vykradači hrobů, jenž se se svými pohůnky v maringotce vydává do Vídně vrátit ukradené zuby Strausse a Brahmse. Po projekci debata s režisérem.

Dokumentární fikce / mysteriózní road movie o poslední cestě zubních protéz dvou velikánů klasické hudby Johanna Strausse a Johannesse Brahmse. Ty v roce 2002 ilegálně exhumoval z jejich hrobů na vídeňském centrálním hřbitově Ondrej Jajcaj, vykradač hrobů, samozvaný filozof a umělec. Jajcaj a jeho pohůnci křižují moravsko-slovenské pomezí ve svítící maringotce a hledají naplnění svého osudu. Maringotka se stává portálem do Jajcajova světa, na cestě pohlcuje náhodné návštěvníky, aby kruh mohl být uzavřen. V rytmu Falca volá Vídeň, aby její syny dostala zpět do Heimatu.

Režie: Petr Šprincl
Scénář: Matyáš Dlab
Kamera: Jiří Havlíček
Hudba: Jakub Adamec, Pavel Pernický
Hrají: Ondrej Jajcaj, Harald Seyrl

Trailer

Režisér Petr Šprincl studoval pod vedením Václava Stratila v ateliéru intermédií na brněnské FAVU. Je spoluzakladatelem uměleckého projektu Flesh & Brain, zaměřeného na produkci audiovizuálních projektů. Jeho krátké filmy Blue box (2013) a Čapatý Ján (2014), natočené v autorské spolupráci s Marií Hájkovou byly uvedeny na MFDF Ji.hlava. Snímek Čapatý Ján získal Hlavní cenu poroty a Cenu diváků na 12. přehlídce animovaného filmu v Olomouci. Autor filmové trilogie Morava, krásná zem.