Kino-pátek s komentářem:

Martin Blažíček: Český filmový undergound 80. let

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Filmy jsou v původním českém znění, 70 min

Akce se vztahuje k výstavě Dočasné struktury 5 (kino).

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Komentovaná projekce rekonstruovaných Super-8 filmů od tvůrců aktivních v českém undergroundu osmdesátých let. Uvádí dramaturg večera Martin Blažíček.

Od začátku 80. let působila v oblasti české podzemní kultury početná skupina filmových tvůrců, která vytvořila organickou síť projekcí, festivalů a tvůrčích skupin. Komentovaná projekce nedávno rekonstruovaných Super-8 filmů tohoto období. Uvádí dramaturg večera Martin Blažíček. Ve spolupráci s Národním filmovým archivem.

Uváděné filmy, pocházející z kolekce undergroundového kolektivu kolem tvůrce s pseudonymem Čaroděj OZ (dále Pablo De Sax, Pigi a pan Karra), zachycují prostřednictvím řady žánrových poloh život v Československu pozdního socialismu. Tvorba podzemních skupin 80. let inklinuje především k hrané, kritické formě s výraznými prvky autobiografií, nebo k volným dokumentárním tvarům, které zachycují absurditu degradující společnosti z perspektivy vyhraněných osobností na jejím okraji. Mezi obvyklá témata patří vztah k armádě, policii a mechanismům sledování, nevybíravý pohled na život střední třídy, často ve spojení s vlastní autorskou, nebo dobovou undergroundovou hudbou. K těmto tématům se undergroundový film vztahuje v distopickém duchu, jako ke společnosti „na konci dějin“, i v takto radikálních polohách společenské kritiky promlouvá nadčasově metaforickým, poetickým a často i humorným a nadsazeným jazykem.

Program:

Markýz ze sadu (Čaroděj OZ, 1982, 12 min)
Mlčení (Karra, 1983, 2.5min)
Šivův tanec (Pablo de Sax, 1983, 10 min)
Tlesknutí jednou nohou (Karra, 1983, 2.5min)
Koán (Pablo De Sax, 1983, 10 min)
Z jedné strany na druhou: Sieh des Todes Blasses Bild (Čaroděj OZ, 1985, 7 min)
Pohádka pro šílence (Pigi, 1985, 25 min)

Martin Blažíček absolvoval magisterské studium v oboru filmový střih na FAMU (1997–2005) a doktorský titul v oboru audiovizuální média v Centru audiovizuálních studií FAMU (2009–2014), kde v současné době také vyučuje. Se zkušeností v experimentálním filmu představuje živý film a video od roku 2000. Je bývalým členem uměleckých skupin Ultra (2000–2002) a Mikroloops (2007–2011), dále vystupuje s otevřenou naživo kódující skupinou Kolektiv. Žije a působí v Praze.

Ve spolupráci s Národním filmovým archivem.