Seznamka:

Pro mineralogy / host Dalibor Kvita

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Seznamka rozšiřuje Dočasnou strukturu (bistro) a Geolokalitu PLATO.

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Seznamka pro příznivce a sběratele minerálů. Sdílíme zkušenosti, nálezy, způsoby opracování nebo know-how. Hostem je tentokrát geoprůvodce a ředitel Národního geoparku Podbeskydí Dalibor Kvita.

Dalibor Kvita představí dávnou geologickou historii oblasti Podbeskydí. Díky ní si budeme moci uvědomit, že dnešní krajina byla kdysi místem srážek kontinentů, zrození i zániku hor nebo sopek v hlubinách oceánu s krásami tropických korálových moří. Svědectví těchto dávných procesů v podobě zkamenělin, polštářových láv, vyvřelin, minerálních pramenů či drahých kamenů můžeme najít i dnes. Dalibor Kvita není geolog ani paleontolog. Je sběratel a překladatel příběhů týkajících se těchto dějů. Zpřístupňuje jazyk odborných publikací obyčejným milovníkům skrytých tajů okolního světa.

Smyslem Seznamky je pravidelné setkávání, sdílení zkušeností, poznatků nebo dávání návodů. Jde nám o vytvoření prostoru pro diskuze týkající se geneze minerálů, jejich výskytu a opracování (broušení, leštění, řezání) nebo debaty týkající se mineralogických potřeb a nářadí. Mělo by jít o příležitost pochlubit se svými nálezy či přírůstky do sbírek, vyměnit a určit minerály a fosilie nebo naplánovat společné mineralogické výpravy a exkurze. Setkání mineralogů se konají v PLATO Café.