Festival:

Malamut performance meeting Ostrava 2019

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Doporučené vstupné 30 Kč

 

Čtrnáctý ročník nejstaršího mezinárodního festivalu akčního umění u nás představí třicet performerů z tuzemska, Evropy a Asie. V PLATO proběhne „indoorová“ část festivalu.

Program:
14–18 h performance v ostravském veřejném prostoru
18–22h performance v prostorách PLATO

Performeři:
Darina Alster (CZ), Chumpon Apisuk (T), Cyril Blažo (SL), Marta Bosowska (PL), Antonín Brinda (CZ), Peter Tomaž Dobrila (SLO), Dariusz Fodczuk (PL), Vladimír Havlík (CZ), David Helán (CZ), Mariya Hoyin (UA), Katrin Kainulaainen (FIN), Taka Kagitomi (J/DE), Malgorzata Kazmierczak (PL), Wladek Kazmierczak (GB/PL), Martin Kochan (SL), František Kowolowski (CZ), Bojana Križanec (SLO), Maxmilian Laatwa (FIN), Petr Lysáček (CZ), Bertold Mohr (DE), Kateřina Olivová (CZ), Mongkol Plienbangchang (THAI), Ewa Rybska (GB/PL), Nopawan Sirivejkul (T), Dagmar Lili Skřivánková a Bára Mikudová (CZ), Jiří Surůvka (CZ), Pavel Tichoň (CZ), Wolodymyr Topiy (UA), Petro Riaska (UA), Klaus Richter (DE), Salla Valle (N), Timo Viialainen (N), Martin Zet (CZ)

Podrobný harmonogram bude upřesněn na FB profilu festivalu.

„Performance je jedno z nejmladších odvětví výtvarného umění. Poselství umělce se prostřednictvím akce dostává bezprostředně odběrateli-divákovi a v případě outdoorové akce i k divákovi-běžnému kolemjdoucímu. Nastává interakce i díky častému vtažení diváka do průběhu akce samotné a tento fenomén v Ostravě akcentujeme a máme s touto praxí poměrně dobrou zkušenost. Interaktivita je i jedním z výběrových kritérií výběru účastníků. Vzhledem k specifickému prostředí města Ostravy s jeho sociálními rozpory, kriminalitou a jistými rasovými problémy má mezinárodnost festivalu svůj důvod: odstraňování české xenofobie a izolacionismu a budování kontaktů v mezinárodním uměleckém provozu.

Představí se přední umělci, kteří se akčnímu umění věnují dlouhá léta a zúčastnili se již mnoha festivalů performance po celém světě nebo je sami pořádají, jejich akce jsou konceptuální, často angažované a reflektují problémy současného lidstva prostřednictvím originální tělesné výpovědi a v interakci s ostravským publikem. V programu festivalu vystoupí i mladí umělci, kteří přidají svůj aktuální generační pohled na svět a tuto uměleckou disciplínu. Letos bude mít festival poprvé profesionální zázemí v městské galerii PLATO.“

Jiří Surůvka, performer a iniciátor Malamutu

Změna programu a účinkujících vyhrazena.
Projekt pořadatele se koná za podpory Ministerstva kultury ČR, statutárního města Ostrava, Fakulty umění Ostravské univerzity a ve spolupráci s PLATO.
Pořádá z.s. Galerie Michal.