Kino-pátek:

Rekonstrukce Utøyi (SWE, DK, N, 2018)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

V originálním znění (norsky a švédsky) s českými titulky, 91 min

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Dokument-rekonstrukce zážitku útoku na norský letní tábor v roce 2011, který se několik přeživších pokusilo zprostředkovat pomocí intimního scénického experimentu.

Uprostřed tmy prázdného skladiště se rozehrává představení, v němž chybí rekvizity i kulisy a postavy se pohybují mezi naznačenými čárami na zemi. Zprvu anonymní a neutrální prostor nabírá silou vzpomínek konkrétních tvarů. Útočníkova přítomnost jako by se začínala zhmotňovat a mladí herci následující pokyny přímých svědků začínají hrůzu a ohrožení cítit na vlastní kůži. Experiment umožňuje přinést katarzi přeživším, kteří se stávají režiséry vlastních nočních můr, a ostatním dává šanci na okamžik pochopit, čím si oběti útoku prošly a dodnes procházejí.

Režie: Carl Javér
Scénář: Carl Javér, Fredrik Lange
Kamera: Henrik Ipsen

Jeden svět je největším dokumentárním festivalem s lidskoprávní tématikou na světě a zároveň jedna z největších akcí svého druhu v Evropě. Jedná se o premiérovou projekci v rámci festivalové platformy Promítej i ty!, který přes celý rok nabízí výběr nej filmů z festival Jeden svět.

Pořádá festival Jeden svět.