Kino-pátek, diskuze a komunitní večer:

Architektura soužití

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

90 minut + diskuse

Osada Bedřiška
V českém znění s anglickými titulky

Bellevue di Monaco
V německém znění s českými titulky

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Premiéra dokumentů Osada Bedřiška a Bellevue Di Monaco. Dokumenty se zabývají možnostmi řešení sociální problematiky a dostupného bydlení, ve kterých se významně angažují skupiny a jednotlivci z oblasti architektury či současného umění. Cyklus uvedou autoři Janek Rous (Artyčok.TV), Karolína Kripnerová a Vojtěch Sigmund (Architekti bez hranic).

Program večera:

19 h debata s hosty z osady Bedřiška na zahradě
20 h projekce a diskuze s autory v kině

Osada Bedřiška (2019, 45 min)

První díl dokumentárního seriálu představuje ostravskou osadu Bedřiška, která je dlouhodobě řazena k tzv. vyloučeným lokalitám. Bedřiška ovšem zdaleka nesplňuje charakteristiku vyloučené lokality, jak si je mnozí z nás představují. Lidé zde žijí rádi, osadu považují za svůj domov a společnými silami se snaží starat jak o vlastní domy, tak o veřejný prostor. Vzniklo zde například i komunitní centrum, kde obyvatelé připravují volnočasové aktivity pro děti, scházejí se zde a diskutují nastalé problémy. Postupem času se jejich úsilí stalo pozoruhodným příkladem občanského a komunitního aktivismu, díky kterému se podařilo vyjednat změny likvidačních plánů a prosadit naopak celkovou revitalizaci osady.

Bellevue di Monaco (2019, 45 min)

Druhý díl je o projektu Bellevue di Monaco, který se nachází v několika domech v centru Mnichova. Domy měly být původně zbourány za účelem postavení luxusních bytů, záměr města však zvrátila skupina aktivistů guerillovou rekonstrukcí jednoho z bytů. Následná migrační krize roku 2015 podnítila zformování oficiálního družstva, složeného z několika stovek místních obyvatel, které si domy pronajalo a přetvořilo je na multifunkční centrum. Vedle kulturního centra s kavárnou se v domech nacházejí byty, kde bydlí jak původní obyvatelé, tak mladí uprchlíci. Místní komunita dobrovolnými vzdělávacími aktivitami pomáhá uprchlíkům se snazší integrací do společnosti a ti zas obohacují město o své životní příběhy, kulturu nebo tradiční jídlo, které vytvářejí specifickou identitu místa.

Cyklus dokumentárních filmů se zaměřuje na středoevropské příklady tzv. dobré praxe, kde se místní komunity pokoušejí vytvořit, povětšinou svépomocí, funkční společenské i materiální zázemí pro důstojný život. V procesu je důležitá i role architektů, kteří v projektech působí jako jedni z hlavních hybatelů změn.

Cílem cyklu je zprostředkovat nový pohled na sociální udržitelnost ve městě. Dokumentární cyklus Architektura soužití vzniká ve spolupráci spolků Artyčok.TV a Architekti bez hranic.

Koncepce: Karolína Kripnerová, Janek Rous, Vojtěch Sigmund
Režie: Janek Rous

Janek Rous se zabývá autorskou audiovizuální tvorbou, především na poli kritického výzkumu uměleckých institucí v rámci projektu Artyčok.TV. V posledních dvou letech se intenzivně zabývá zejména zkoumáním uměleckého vzdělávání a jeho alternativami v mezinárodním kontextu. Po dobu studií na AVU vedl s Alešem Čermákem a Jiřím Skálou paralelní uměleckou praxi Studio Letná. Je členem několika projektů, zabývajících se výzkumem sociálních a národnostních menšin a snahou jejich integrace v rámci oborů současného umění či participativní architektury.

Občerstvení během večera zajišťuje Food Not Bombs Ostrava a PLATO Café.