Kino:

Poslední večery na Zemi (Čína, 2018)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Přístupné pro neslyšící

V čínském znění s českými titulky, 138 min

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

Projekce je součástí výstavního cyklu Intenzity.

 

Film ve výběru a s komentářem filmového kritika Aleše Stuchlého. Program z cyklu Intenzity. Partnerem projekce je Edison Filmhub.

Hypnotický romantizující neo noir nejtalentovanějšího ze současných čínských filmařů Gan Biho je magickou meditací o prostoru a času i enigmatickou básní o ztrátě a bolesti. Film jako sen utkaný z nespolehlivé paměti a ještě nespolehlivější skutečnosti – barevně, světelně i kompozičně uhrančivý přelud narozený z melancholicky rozostřené přítomnosti a minulosti, která dost možná ani nebyla. Podmanivý rytmus a truchlivá obrazotvornost filmu o muži, který hledá svou dávno ztracenou lásku, evokuje ponuřejší a abstraktnější verzi raných filmů Wong Kar-Waie či vrcholných děl Andreje Tarkovského.

Film, který nás zavádí do fantaskních ruin provinčního města Kaili na jihovýchodě Číny, vrcholí více než 50 minut trvajícím záběrem-zjevením natočeným bez jediného střihu ve 3D. Poslední večery na Zemi staví na mesmerizujícím efektu a náladě více než na zápletkách a zřetelné distribuci informací, činí tak ale z dobrého důvodu. Čím méně toho totiž víme, tím méně toho zapomeneme.

Aleš Stuchlý

Drama / Mysteriózní
Režie a scénář : Gan Bi
Kamera: David Chizallet, Hung-i Yao
Hudba: Giong Lim
Hrají: Wei Tang, Sylvia Chang, Meng Li, Jue Huang, Yongzhong Chen, Hong-Chi Lee, Meihuizi Zeng
Producenti: Zuolong Shan

Filmový kritik a publicista Aleš Stuchlý (1981) vystudoval FF UK, obor filmová věda. Od roku 2009 je redaktorem Českého rozhlasu – Radia Wave, kde moderuje filmově kritický magazín Čelisti. Od roku 2015 pracuje ve společnosti Film Europe a zodpovídá za festivalové aktivity společnosti: Be2Can, Weird Europe, Scandi. V roce 2017 zasedal v porotě European Cinemas Label na festivalu v Locarnu, v porotě ceny ARAS a v porotě soutěže krátkých filmů na festivalu AFO Olomouc. Od roku 2019 pracuje jako Decision-maker a speaker pro filmový festival v Karlových Varech.