Debata:

Jaká je budoucnost ostravského muzejnictví?

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Akce se koná na zahradě

 

Máme v Ostravě dostatek paměťových institucí, které naplňují poslání muzea ve smyslu získávání, zachovávání, zkoumání a zprostředkování dokladů hmotného a nehmotného dědictví společnosti?

Kapacita debaty bude omezená na 60 míst (musíme dodržet rozestupy a další epidemiologická opatření). Rezervovat místo si můžete od úterý 25/5 do čtvrtka 27/5 vždy od 10 h do 18 h přímo v PLATO, na telefonním čísle 702 206 099 nebo emailu info@plato-ostrava.cz. Respirátor už vnímáme jako samozřejmost, ale raději připomínáme na něj nezapomenout. Děkujeme za pochopení.

Jaké jsou vize Ostravy v oblasti muzejnictví? Proč Ostrava stále nemá, na rozdíl od Prahy či Brna, muzeum zabývající se industriálním a technickým dědictvím? Jak do vizí města v oblasti muzejnictví zapadá Národní zemědělské muzeum či nově vzniklá příspěvková organizace ministerstva kultury MUSEum+?

Na tyto a další otázky se vám pokusí odpovědět naši hosté a přizvaní aktéři v odborné diskusi, kterou pořádá Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s PLATO. Moderuje Jan Lenart (Ostravská univerzita).

Hosté:

Ivan Berger – ředitel Národního zemědělského muzea

Naděžda Goryczková – generální ředitelka Národního památkového ústavu

Jakub Jareš – historik z Ústavu pro studium totalitních režimů, spoluautor publikace Jak vystavujeme soudobé dějiny

Jiřina Kábrtová – ředitelka Ostravského muzea

Martin Jemelka – historik z Akademie věd ČR

Marek Pokorný – ředitel PLATO, člen strategického týmu pro koncepci kultury města Ostravy

Lubomír Zaorálek – ministr kultury ČR, zástupce zřizovatele MUSEum+

Pořádá Antikvariát a klub Fiducia.