Kino-pátek:

Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie (ČR, 2019)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

335 min

V českém znění

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie

 

Poslední, téměř šestihodinový filmový román Karla Vachka.

Šestihodinová esej o čtyřech částech zkoumá filozofickou optikou dějiny režimů a revolucí, vůdců a mučedníků. Koláž z osobních vzpomínek, inscenovaných výjevů a archivů kolektivní paměti srovnává pražské jaro se sametovou revolucí a ukazuje expozici, kolizi, krizi a katarzi polistopadové společnosti. Nadějí na záchranu demokracie je kreativní smích, rozpouštějící nedotknutelnost a zbytnělá ega představitelů státních institucí. Internet osvobozuje společnost od zastupitelů jako nefunkčního mezičlánku, který brání přímé komunikaci občanů s mocenskými orgány.

„Já vás vidím, dokud vás neuvidím. Jakmile vás uvidím, tak už vás nevidím.“ K. Vachek

(Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava)

Režie a scénář: Karel Vachek
Kamera: Karel Slach
Hrají: Karel Vachek, Václav Havel (a.z.), Alexander Dubček (a.z.), Miloš Zeman (a.z.), Jan Palach (a.z.), Boris Hybner (a.z.)

Karel Vachek (1940) je jedním z nejdůležitější českých dokumentaristů posledních desetiletí. V roce 1963 absolvoval FAMU filmem Moravská Hellas o folklórních slavnostech, který byl ale osobně zakázán prezidentem Novotným a poprvé povolen až v roce 1968. Film Spřízněni volbou, který umělecky popisuje prezidentské volby roku 1968, patří mezi režisérovy nejslavnější počiny. Po nástupu normalizace musel odejít z Krátkého filmu, pracoval v dělnických profesích a v roce 1979 s rodinou emigroval do USA. Po revoluci se vrátil do Krátkého filmu Praha a postupně realizoval filmovou tetralogii Malý kapitalista mapující společnost 90. let. Od roku 1994 je pedagogem Katedry dokumentární tvorby na FAMU, v roce 2002 se stal jejím vedoucím. V roce 2004 vydal knihu Teorie hmoty.

a.z. = archivní záběry

 
Záběr z filmu Karla Vachka