Kino-pátek:

Ozvěny festivalu Mezipatra 2021

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Přístupné pro neslyšící

Začátky projekcí:
17 h Matthias & Maxime
19.15 h Dokud se tančí
21.30 h Injekce – exploze – destrukce

15 min přestávka mezi projekcemi

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Poslední snímek Xaviera Dolana, gruzínský festivalový vítěz a blok dekadentních krátkých filmů.

Matthias & Maxime (CAN, 2019, 119 min)

Matthias a Maxime jsou nerozluční kamarádi už od dětství. Když jsou ale během natáčení studentského filmu vyzváni, aby se políbili před kamerou, vše se náhle promění. Zdánlivě nenarušitelné pouto je znejistěno pochybnostmi – jaké city k sobě opravdu chovají? Léta plynou a jejich cesty se rozchází, s třicítkou na krku však musí oba shodně učinit rozhodnutí, která zásadně ovlivní jejich budoucnost. V osmém snímku se Mezipatrům dobře známý Xavier Dolan opět pouští do témat přátelství, rodinných vztahů a zamilovanosti, aby přinesl intimní portrét dvou tápajících mužů, v nichž se jeden snaží potlačit svou přirozenost a druhý žít autenticky. Nechte se stejně jako dojaté publikum na letošním festivalu v Cannes přesvědčit, že naděje a obavy své generace umí s osobitou upřímností vystihnout jedině on.

Režie: Xavier Dolan
Scénář: Xavier Dolan
Obsazení: Gabriel D'Almeida Freitas, Xavier Dolan, Anne Dorval, Micheline Bernard, Catherine Brunet

Ve francouzském znění s českými titulky

Dokud se tančí (SWE / GE / F, 2019, 113 min)

Merab je od dětství součástí souboru tradičních tanců, kde pro jakékoliv odlišnosti rozhodně není místo. Jeho svět se ale otřese v základech, když do souboru nastoupí talentovaný Irakli. Upřímné, emocionálně obnažené drama o lásce dvou mužů v konzervativní gruzínské společnosti získalo cenu za nejlepší film na MFF v Oděse či cenu za nejlepší režii na MFF v Sarajevu.

Režie: Levan Akin
Scénář: Levan Akin
Obsazení: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakhishvili

V gruzínském znění s českými titulky

Injekce – exploze – destrukce (kombinovaný blok plný podivných, dekadentních, explozivních snímků s nadsázkou, 69 min)

Hororovější příběh o jedné promarněné velké lásce, spanilá jízda à la Lynch na útěku před zákonem, Eleganza ExtravaBunkerGanzza, reklama na svíčku produkovaná samotným počítačem a pokroucené postavy jak z půlnočního filmu o následcích neplánovaného požití drog. Více o jednotlivých snímcích z bloku se dočtete na webu Mezipater.

Ve francouzském/portugalském/anglickém znění s českými titulky

Mezipatra jsou queer filmový festival organizovaný občanskými sdruženími Mezipatra a STUD Brno. Každoročně představí kolem stovky českých i zahraničních filmů s LGBTQ+ tématy a jejich tvůrce a tvůrkyně. Filmy oceňuje odborná porota v rámci prestižní mezinárodní soutěže mezinárodních filmů. Nedílnou součástí programu jsou doprovodné diskuze, přednášky, workshopy, výstavy a party. Hlavní část festivalu probíhá v Praze a Brně a formou ozvěn ve vybraných městech v ČR.