Kino-pátek:

Země a svoboda (UK/E/D/I/F, 1995)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Přístupné pro neslyšící

V původním znění anglicky s českými titulky

109 min

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Drama legendárního britského režiséra Kena Loache oceněného dvěma cenami v Cannes. Úvodní slovo pedagoga Filipa Šimečka.

Dnes už jsou to jen vzpomínky starého, umírajícího muže, ale jaro roku 1936 znamenalo pro mladého, nezaměstnaného idealistického komunistu Davida čas velkých životních změn. Už dlouho odmítal sedět se založenýma rukama a zavírat oči před děním ve světě, a proto se rozhodl opustit rodný Liverpool a vydat se do Španělska bojovat po boku republikánů proti Francovi a rozpínajícímu se fašismu. Vedle ostatních členů marxistických milicí a budoucích přátel se nakonec dostal až do první linie a poznal všechny hrůzy, které může přinést boj. Byl přímým svědkem mnoha důležitých událostí španělské občanské války a prožil také nejednu deziluzi a ztrátu naděje. A přesto nebyl jeho boj a život zbytečný. (oficiální text distributora)

Projekce začne úvodem (15 min) Filipa Šimečka, který se pokusí zodpovědět některé otázky s anarchismem spojené: Je anarchie jen hnutí mládežníků bez příčiny? Je anarchismus nerealizovatelnou utopií?

Filip Šimeček je pedagog a publicista, má blízko k sociálnímu anarchismu. Studoval učitelství na Ostravské univerzitě a politologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Ve své praxi vychází z tradic konstruktivismu a demokratického školství, pravidelně recenzuje knihy na webu Lacultura.cz a v novele Manifest (ne)přizpůsobivosti reflektoval svět námezdní práce na Ostravsku.

 
Foto: Národní filmový archiv
 

 

 

Drama / Válečný

Režie: Ken Loach
Scénář: Jim Allen
Kamera: Barry Ackroyd
Hrají: Ian Hart, Icíar Bollaín, Eoin McCarthy, Jordi Dauder, Frédéric Pierrot, Francesc Orella, Pascal Demolon, Daniel Muñoz, Rosana Pastor, Pep Molina

Ve spolupráci s Národním filmovým archivem