Kino-pátek:

Můj neznámý vojín (ČR/SK/LV, 2018)

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

79 min

V českém znění

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie.

 

Střihový dokument Anny Kryvenko přináší neotřelý pohled na okupaci Československa roku 1968. Zkoumá, jak pracujeme s kolektivní pamětí, která pak určuje i pohled na současnost.

Jaké to je, být okupantem? Lze k někomu takovému chovat soucit? Střihový dokumentární film režisérky Anny Kryvenko přináší neotřelý pohled na okupaci Československa roku 1968 – nazírá ji totiž z pohledu vojáků, kteří se mnohdy i přes masivní vliv propagandy nebyli schopni vyrovnat se svou novou rolí – rolí okupantů. Režisérka má k tématu exkluzivní přístup přes vlastní rodinný příběh, neboť její prastrýc byl jedním z vojáků „spřátelených armád“. Ten však krátce po návratu na rodnou Ukrajinu spáchal sebevraždu a jeho vlastní rodina jej vystříhala ze všech rodinných fotografií a vůbec zamazala všechny stopy po jeho existenci. Hlavní dějová linie je tvořená úhlem pohledu tohoto neznámého vojína bez tváře. Pomocí archivních záznamů rekonstruuje možnosti toho, co mohl zažít jako součást okupačních vojsk. Jeho příběh je osou, na kterou se nabaluje komplexní zkoumání témat moci, armády, posttraumatického syndromu u vojáků a také otázky soucitu a lidskosti jak u okupantů, tak u okupovaného obyvatelstva Československa.

Film pracuje s docela neznámými archivními materiály, v jejichž kontextu pak notoricky známé záběry nacházejí nové významy. Zkoumá, jak na úrovni rodiny i státu pracujeme s kolektivní pamětí, která pak určuje i pohled na současnost a naše chování v ní.
(Česká televize)

Dokumentární / Experimentální

Režie: Anna Kryvenko
Scénář: Anna Kryvenko
Kamera: Radka Šišuláková
Hudba: Yair Elazar Glotman
Produkce: Michal Kráčmer, Sergei Serpuhov, Wanda Adamík Hrycová, Veronika Kührová
Střih: Daria Chernyak
Zvuk: Viktor Krivosudský

Anna Kryvenko je filmová režisérka, střihačka a fotografka. Narodila se v Kyjevě na Ukrajině. Studovala v Centru Audiovizuálních Studií na pražské FAMU. Předtím studovala divadelní režii na KNUTKT (UKR) a režii alternativního divadla na pražské DAMU. Její filmy a performance byly promítány na festivalech jako Fluidum Festival, Jihlava MFDF, Intermedia BB (SK), Visions du Reél (SUI) a jiné. Její film Potichu jako kometa vyhrál hlavní cenu za nejlepší Experimentální akt na Famufestu 2014 v Praze. Její film Poslechnout horizont získal hlavní cenu za Nejlepší český experimentální film na MFDF Jihlava 2015.
(Česká televize)

♯WeStandWithUkraine