Komentovaná prohlídka:

Nová zahrada o 9000 m² v okolí nového PLATO

Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Rezervace na info@plato-ostrava.cz nutná

Kapacita 30 osob

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Prohlídka zahrady Přítomnosti, experimentálního permakulturního projektu v jeho počátcích, s Denisou Tomáškovou.

Zahrada o 9000 m2 v okolí nového sídla PLATO chce ukázat, jak v městském prostoru vytvářet místa přátelská nejen lidem, ale i přírodě, která nás vyživuje. Provede nás Denisa Tomášková, autorka výsadby a permakulturní designérka. Během prohlídky si vysvětlíme, jak hospodařit s vodou v městském prostředí, jak nesmírně důležitá je péče o půdu a podíváme se, jak jsou na tom městské stromy v souvislosti s klimatickou změnou.

Permakulturní zahrady, na jejichž principech stojí i zahrada Přítomnosti, jsou specifické tím, že se snaží o co největší napodobení přírody samotné, ale zároveň kladou důraz na produkci potravin a dalších, pro lidi potřebných věcí –⁠ různých materiálů, vláken, barviv, květin a podobně. V permakulturních systémech bývají rostliny, zvířata a lidi zapojeni do jednoho velkého cyklu potřeb a produktů, každý jednotlivý prvek v zahradě má své přesně určené místo a plní pokud možno co nejvíce funkcí tak, abychom nemuseli plýtvat energií.

Denisa Tomášková je permakulturní lektorka a designérka a majitelka květinové farmy v Polabí. Permakulturu studovala u předních světových permakulturních designérů, hlavně pak u zakladatele permakultury Billa Mollisona a jeho žáka Geoffa Lawtona. V současné době je také ředitelkou Českého permakulturního institutu, který sdružuje lektory a designéry zabývající se permakulturou. Ve své práci se soustředí na důslednou aplikaci permakulturních principů na pozemku, především hospodaření s vodou a navazující terénní úpravy, dále pak na péči o půdu, kompostování a intenzívní produkci potravin. Pomáhá zakládat permakulturní farmy, které mají smíšenou produkci zeleniny, hlavních plodin a živočišných produktů.