Vzdělávací program:

Dvoudenní intenzivní kurz permakultury

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

so 9–12.30 h, oběd, 14–18.30 h
ne 9–12.30 h, oběd, 14–16 h
(kurzovné nezahrnuje stravu)

Celkem 14 h výuky

Rezervace online

Kurzovné 600 Kč

Kapacita max. 20 osob

 

Základy permakultury a jejího praktického využití v péči o zahradu s lektorkou a permakulturní designérkou Denisou Tomáškovou, spoluautorkou zahrady PLATO.

Kurz je určen začátečníkům v permakultuře, kteří se chtějí seznámit s tím, jak se starat o malé i velké pozemky. Účastníci si odnesou řadu praktických informací o pěstování, péči o zahradu v různých ročních obdobích a přesahu permakultury do každodenního života.

Podrobný obsah kurzu:

  1. Co je permakultura? K čemu je dobrá? Co není permakultura a proč se permakulturou vůbec zabývat?
  2. Permakulturní principy, základní ekologické poznatky převedené do jednoduchých pouček aplikovatelných v každodenním životě
  3. Hospodaření s vodou na pozemku – sběr vody, filozofie nakládání s vodou na pozemku, úsporné zavlažování
  4. Péče o půdu a kompostování – půdní život, výživa rostlin a souvislosti zdraví půdy a zdraví člověka
  5. Permakulturní design a jeho využití v zahradě – koncept zón, jak to udělat, abychom se neudřeli
  6. Pěstování zeleniny bez rytí a chov zvířat na malých pozemcích – techniky pro bohatou úrodu použitelné i do té nejmenší zahrady
  7. Permakultura a komunita – jak fungují lidé a proč je soused nejbližší rodina? Komunitní zahrady

Celkem 14 h výuky

Denisa Tomášková je permakulturní lektorka a designérka a majitelka květinové farmy v Polabí. Permakulturu studovala u předních světových permakulturních designérů, hlavně pak u zakladatele permakultury Billa Mollisona a jeho žáka Geoffa Lawtona. V současné době je také ředitelkou Českého permakulturního institutu, který sdružuje lektory a designéry zabývající se permakulturou a kde Denisa Tomášková učí permakulturní design a různé techniky zahradničení a péče o pozemky.

Ve své práci se soustředí na důslednou aplikaci permakulturních principů na pozemku, především hospodaření s vodou a navazující terénní úpravy, dále pak na péči o půdu, kompostování a intenzívní produkci potravin. Pomáhá lidem vytvořit produktivní, šetrný a přírodě přátelský systém v jejich zahradách jakékoli velikosti. Kromě toho pomáhá zakládat permakulturní farmy, které mají smíšenou produkci zeleniny, hlavních plodin a živočišných produktů. Na své farmě v Sadské pěstuje zeleninu pro vlastní početnou rodinu a květiny na prodej.

Děkujeme Ministerstvu kultury ČR a Moravskoslezskému kraji za podporu.

 
Foto: Dominika Goralska a Zuzana Šrámková