Kino-čtvrtek s hostem:

Digitální disidenti (ČR, 2021)

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22

40 min + debata

Film v původním českém znění.

Vstup na projekce je součástí vstupného do galerie, což znamená:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Je používání digitálních technologií podmínkou pro fungování ve společnosti? Dokument o lidech, kteří si to nemyslí. Po projekci debata s dramaturgem filmu Hynkem Trojánkem.

Nejsou na sociálních sítích, nemají chytré telefony a pandemií umocněný přesun řady společenských činností do on-line prostoru sledují s kritickými obavami. Kdo jsou lidé, kteří i v roce 2021 žijí bez všeobecně vzývaných digitálních vychytávek a jaké mají motivace?

Dokument reflektuje narůstající rozčarování z technologického pokroku, který byl dosud brán jako něco daného a nezpochybnitelného. Jednotlivé postavy, které spojuje zejména větší či menší napojení na umělecký svět, v něm vysvětlují své analogové postoje – za těmi si stojí i přesto, že jsou okolím často vnímány jako morousové či zdržovači.

Osobními příběhy, a tedy celým filmem provází sociolog Petr Lupač, který se dlouhodobě věnuje fenoménům digitální propasti a digitálního vyloučení.

(Kinolab & IuRe/Digitální svobody)

Dokumentární
Režie: Barbora Johansson
Kamera: Jan Pivoňka
Hudba: Martin Hůla

Hynek Trojánek je na volné noze a jako scenárista či spoluscenárista se podílel na řadě seriálů, dokumentů i animovaných filmů. Více jak deset let se zároveň aktivně pohybuje v sociálních službách pro lidi s postižením či s duševním onemocněním. Aktuálně pracuje ve watchdogové organizaci IuRe/Digitální svobody, která se zabývá ochranou soukromí a digitálními právy.

Ve spolupráci s IuRe/Digitální svobody.

 

12

Foto: Kinolab & IuRe/Digitální svobody
Foto: Kinolab & IuRe/Digitální svobody