Vernisáž:

Cena Jindřicha Chalupeckého 2023

Místo konání:
  1. PLATO Bauhaus, Janáčkova 22
Pořádá:
Společnost Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s PLATO

Vstup volný

 

Společná výstava laureáta a laureátek a projekt zahraničního hosta CJCh 2023 Jonase Staala.

Umělec a umělkyně: Kryštof Brůha, Lenka Glisníková, Petra Janda, Gabriela Těthalová, kolektiv Stony Tellers

Zahraniční host: Jonas Staal
Kurátorky a kurátor: Barbora Ciprová, Veronika Čechová, Tereza Jindrová a Karina Kottová (kurátorský kolektiv Společnosti Jindřicha Chalupeckého) a Jakub Adamec (PLATO)

Harmonogram večera:

18 h začátek vernisáže

18.30 h komentovaná prohlídka výstavy s autorkami a autory

18–20 h tvůrčí dílna pro děti (v doprovodu rodičů)
Na vernisáži bude pro dětské návštěvnice a návštěvníky připraven výtvarný stůl, kde si mohou vyzkoušet práci s materiály použitými v dílech laureátek a laureátů CJCH. U stolu bude dětem k ruce lektorka Jana Adamec Tkáčová s kolegyní Terezou Švidrnochovou. Stůl bude bezpečný prostor, ale za děti mají stále zodpovědnost rodiče. Vhodné pro všechny věkové kategorie, které mají zájem. Pro zamluvení místa na workshopu prosím napište do 31/10 e-mail na adresu info@sjch.cz

21 h afterparty v Kulturním centru Provoz (Kostelní 24, Ostrava)

Cena Jindřicha Chalupeckého, nesoucí jméno předního českého teoretika a kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filozofa, byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka. Je nejvýznamnějším tuzemským oceněním pro umělce do 35 let. Než jako soutěžní přehlídka se však v posledních letech profiluje spíše jako platforma pro zprostředkování profilových uměleckých pozic a témat současného umění. Výstavy oceněných i zahraničních hostů uskutečňují střídavě v Praze, Brně a nově i v Ostravě. Pro výstavu vznikají nová umělecká díla a umělecké projekty. U příležitosti výstavy se koná rovněž zasedání mezinárodní poroty, která reflektuje samotnou výstavu i vybírá laureáty a laureátky pro následující rok. Program pro veřejnost navázaný na jednání poroty přináší koncentrovanou zprávu o kvalitě a perspektivách současného českého umění.