Přednáška:

Tereza Špinková: Pes domácí, pes divoký, pes pouliční

  • zrušeno
Místo konání:
  1. PLATO, Porážková 26

Vstupné:
Fandíš 1 Kč
Podporuješ 30 Kč
Srdíčko 100 Kč

 

Z důvodu nemoci zrušeno. Děkujeme za pochopení.

Večer s teoretičkou a kurátorkou a publicistkou Terezou Špinkovou o našem setkávání s různými psími osobnostmi s podtitulem „Umění jako ukazatel hranice péče a kontroly“.

Proč jsme psy začali šlechtit a cvičit – a co to říká o nás, lidech? Kdy je „mazlíčkem“, kdy „hlídačem“, kdy „nejlepším přítelem“, a kdy toulavým „postrachem“ ulice?

Psi jsou prý nejlepší přátelé člověka. Jenomže často jen do chvíle, dokud jsou „naši“, nebo jsou na vodítku. Nizozemská umělkyně a výzkumnice Eva Meijer v roce 2009 uskutečnila experiment se svou fenkou Pika. Uvázala si její vodítko kolem pasu a nechala se fenkou celý den vodit. Role byly dočasně přehozeny – zastavovaly se společně u toho, co zajímalo Piku a Meijer se tímto způsobem dozvěděla nové informace o jejích potřebách. Může tedy být někdo naším nejlepším přítelem, když ho/jí téměř neustále kontrolujeme, co dělá, co jí, kde se zastavuje, s kým je v kontaktu? Asi každý, kdo má psa, nebo je s nějakým v blízkém kontaktu, si tyto otázky klade – i když si to nemusí zcela uvědomovat.

Chceme, aby se naši mazlíčci měli co nejlépe – kde však začínají hranice péče a kontroly? Zároveň, jak nakládat s těmi, kteří se vymykají našim lidským škatulkám a jsou nechtěnými, toulavými a pro nás lidi i potenciálně nebezpečnými? Jaké příběhy si o různých typech psů vyprávíme? Do jakých podob je šlechtíme a kde se vůbec touha po vytváření v podstatě „umělých“ plemen vzala? Jaké jsou možnosti naší společné řeči a aktivity – může to být v rámci cvičiště, nebo nějaké hry? A co naše chování ke psům říká o nás, lidských zvířatech?

Přednáška se pokusí na základě několika příkladů z nedávné umělecké tvorby naznačit, jak se umělkyně a umělci, mající blízko ke psům, s těmito otázkami vyrovnávají.

Lidé i psi vítání!

Tereza Špinková je teoretička a kurátorka. V současnosti studuje doktorát na Katedře environmentálních studií na FSS MU v Brně, kde se zabývá vztahem lidských a mimolidských zvířat a jejich (ne)reprezentací v současném umění v kontextu environmentálních teorií, etiky, práv a ochrany přírody. Je redaktorkou a projektovou manažerkou platformy Artyčok.TV, členkou redakční rady časopisu Fotograf a časopisu Flash Art. Její články lze najít např. na Artalk, A2larm, Art Antiques, Heroine či Swarm Mag.